Er du tryggere i en bil eller SUV?

Sikkerhet er noe mange vurderer når de bestemmer hvilket kjøretøy de skal kjøpe. I tillegg til å kjøpe en bil som ser stilig ut med kvalitetsfunksjoner, ønsker folk å føle seg trygge mens de kjører.

Du er tryggere i en SUV enn i en bil når det gjelder en frontkollisjon med et mindre kjøretøy. Men SUV-er tåler kanskje ikke virkningen av større kjøretøy, og det er mer sannsynlig at de ruller over. Selv om biler lider mer i frontkollisjoner, er de utstyrt med noen sikkerhetsfunksjoner som mange SUV-er ikke har.

SUV-er er generelt trygge

SUV-er er store kjøretøy. I tilfelle en SUV kolliderer med et mindre kjøretøy, er sjansen stor for at beboerne vil overleve. Det er en naturlig regel at den mindre bilen alltid lider mer under et sammenstøt. Men SUV-er kan være farligere enn du kanskje forestiller deg.

SUVer er utsatt for rollovers

SUV-er er ikke utstyrt med mange av sikkerhetsfunksjonene som mindre biler har. Og deres høyde gjør dem utsatt for rollovers. Så i tilfelle de overlever en frontkollisjon, kan de fortsatt ende opp med å rulle over.

Det er noe som kalles elektronisk stabilitetskontroll i de fleste biler. ESC bidrar til å stabilisere en bil når den mister kontrollen, men den finnes ofte ikke i SUV-er.

Siden SUV-er er tunge, bærer de mye tyngdekraft når de er i bevegelse. Problemet kommer når de mister kontrollen, og det er ingenting å bringe kjøretøyet tilbake under kontroll. Dette kan lett resultere i en rollover. Så selv om du kanskje føler deg ekstremt trygg inne i den mektige SUV-en, kan det hende du ikke unnslipper rollovers.

Andre grunner til at SUV-er kan være farlige

De skaper fare for andre sjåfører

Det virker som om SUV-er er bygget for å beskytte bare beboerne, samtidig som det går på bekostning av sikkerheten til andre trafikanter. Dette bør ikke være en sikkerhetsstandard for kjøretøy. I tilfelle en ulykke kan fotgjengere og mindre kjøretøy i stor grad lide av støt med store SUV-er.

  Hvilke SUV-er har parkeringsassistent

For det andre føler eiere av SUVer seg ofte for trygge inne i sin høye hest at de ikke er risikobevisste. Dette kan skape farlige situasjoner for andre på veien. Ulykkene deres er ofte katastrofale. Så de fleste ganger, selv om de overlever, lider andre trafikanter.

De har store blinde flekker

Større kjøretøy har større blindsoner, og SUV-er er intet unntak. Disse blinde flekkene gjør det enkelt for SUV-er å treffe andre kjøretøy, noe som er en grunn til at biler ikke skal kjøre for tett på SUVer. Hvis du er for nær, kan de ende opp med å slå deg. Selv med sin høye høyde eliminerer det fortsatt ikke de blinde flekkene.

De er ingen match for større kjøretøy

Det er mange SUV-er og andre større kjøretøy på veien. Så selv om beboerne i en SUV er trygge når den kolliderer med en liten bil, hva med større kjøretøy? De fleste SUV-er har ikke sikkerhetsfunksjoner for å tåle støt med mer store kjøretøy.

SUV-er har høye vedlikeholdskostnader

SUVer er dyrere å vedlikeholde. Som du allerede vet, er SUV-er store kjøretøy. Større kjøretøy med større motorer er kjent for å bruke opp mer gass enn mindre biler. Og som sådan vil du sannsynligvis ende opp med å bruke mye mer på gass enn du kan forestille deg. Vær også oppmerksom på at jo mer gass de brenner, jo mer skadelige gasser spyr ut i atmosfæren.

Jo tyngre et kjøretøy, jo større er sjansene for at dekkene slites ut raskt. Vekten av en SUV, sammen med beboerne, belaster dekkene. Så du kan finne deg selv å bytte dekk raskere enn du tror.

Totalt sett er komponentene i større kjøretøy alltid dyre. Og derfor vil dyre reparasjoner og vedlikehold påvirke lommen negativt.

Biler er også trygge og mer håndterbare å vedlikeholde

Mens mindre biler vil lide mer i en frontkollisjon, kommer de med mange sikkerhetsfunksjoner. Disse sikkerhetsfunksjonene hjelper dem med å holde bilen under kontroll og gjøre dem enkle å manøvrere, noe som er en av de mange tingene som SUV-er mangler.

  Hva er det mest upålitelige bilmerket?

En bil vil heller ikke konsumere gass som en SUV, noe som betyr færre besøk på bensinstasjonen. Og de vil naturligvis ikke avgi så mange gasser som en SUV.  Dekk vil heller ikke bli slitt så lett som en SUV, på grunn av mindre vekt. Totalt sett er kostnaden for å vedlikeholde en bil vanligvis billigere enn en SUV.

Forskjeller mellom SUV-er og biler

 • SUV-er er ikke utstyrt med sikkerhetsfunksjoner for å holde trafikantene trygge. Biler er derimot utstyrt med mange sikkerhetsfunksjoner som bidrar til å holde kjøretøyet under kontroll, og holder både bilbeboerne og andre trafikanter trygge.

 • Biler vil lide mer i en frontkollisjon enn SUV-er.

 • SUV-er har høyere kjørestilling, mens biler har lav kjørestilling, noe som gjør at biler føler virkningen mer.
 • De fleste SUV-er er «egoistiske» biler. De ble skapt for å beskytte bare sine beboere. I motsetning til dette tar biler hensyn til både beboere og trafikanter

 • SUV-er har høyere slepekapasitet enn biler.

Noen tips for å kjøre trygt

Det er et kjent ordtak som sier: «Forebygging er bedre enn en kur.» Så enten du kjører en trygt utstyrt bil eller en stor SUV ment å beskytte beboerne, følg disse kjørereglene. De vil bidra til å holde deg og andre trafikanter trygge.

 • Det er regler for å kjøre på veien; lære og følge dem.
 • Unngå noen form for distraksjon, som å bruke smarttelefonen.
 • Det er andre sjåfører på veien. Følg nøye med og svar på stopp.
 • Planlegg å kjøre trygt ved å sette setene på plass, justere sidespeil og andre kontrollfunksjoner før du kommer på veien. Kontroller at alle sikkerhetsfunksjoner fungerer som de skal.
 • Ta på deg sikkerhetsbeltene. Dette forhindrer at beboerne faller ut av kjøretøyet under et sammenstøt.
 • Ikke kjør under påvirkning av narkotika eller alkohol.
 • Forsikre deg om at du er våken og ikke i fare for å sovne.
  Beste elbiler for høye personer

Vanlige spørsmål

Er SUV-er tryggere enn biler?

SUV-er er bare tryggere når det er en frontkollisjon. Rapporter sier beboere i en SUV er mer sannsynlig å overleve i en frontkollisjon enn bil beboere involvert i head-on kollisjoner. SUVer mangler imidlertid sikkerhetsfunksjoner som kan bidra til å holde kjøretøyene under kontroll i tilfelle en sjåfør mister kontrollen.

Hva skal jeg kjøpe? En bil eller SUV?

SUV-er er utsatt for mindre skader i krasj sammenlignet med biler. Biler har imidlertid mange sikkerhetsfunksjoner for å holde sjåfører og andre trafikanter trygge. Så, hvilke du skal kjøpe, avhenger av hva du prioriterer når det gjelder sikkerhet og hva dine andre behov er.

Det er lurt å gå for et kjøretøy med de nyeste sikkerhetsfunksjonene. Hvis det er SUV-er utstyrt med de samme sikkerhetsfunksjonene som biler har, er de et godt alternativ. Når det er sagt, uansett hvilket valg du gjør, vil ethvert kjøretøy være mest trygt å kjøre med en trygg tilnærming til kjøring. Sjekk sikkerhetstipsene ovenfor.

Hva er blindsoner i kjøretøy?

Blindsoner er steder der sjåføren ikke kan se når du kjører, selv med bakspeil eller sidespeil. Store blindsoner er vanlige i store kjøretøy. Dette er grunnen til at sjåfører anbefales å gi ekstra plass fra andre kjøretøy på veien.

James M

Jeg bruker mer av tiden min på biler enn noe annet. Hvis du er som meg, vil du forhåpentligvis like det jeg skriver om biler på dette nettstedet. Kommentarer: james.may@luxurycarsa2z.com

Nyheter