Er hurtiglading dårlig for elbiler?

En av de mest nevnte funksjonene dagens elbiler tilbyr er hurtiglading. Hurtiglading gjør at du kan lade batteriet mye raskere sammenlignet med »vanlig» lading, men det kommer med noen få advarsler.

Som sådan gjør hurtiglading deg i stand til å bruke mindre tid på lading og mer tid på å kjøre. Det er ført  til å tro at noen hurtigladere kan tilby opptil 85% lading på så lite som 20 minutter. Imidlertid kan mange aspekter det, og deterviktig å vite hvilken.

Jegndeed,  hyppig hurtiglading kan påvirke langsiktig batteriytelse negativt, men det er tilfelle med nesten alle Li-Ion-batterier på markedet. Alle batterier har en tendens til å forringes over tid, og etter mange sykluser vil de miste maksimal lading.

Etter ca 10-12 år vil de fleste EV-batterier bli mindre og mindre effektive, noe som betyr at de til slutt må byttes helt ut. Dette kan koste oppover $ 2-5k, og deter fortsatt uklart hvordan disse batteriene vil bli  kastet.

Hvordan fungerer hurtiglading?

Hurtigladere er designet med flere kontaktpinner som kan levere  mer energi. Noen merker som Tesla har spesifikke kontakter som bare fungerer med Tesla-superladere, men de kan også bruke andre ladestasjoner hvis du drar nytte av den medfølgende ladeadapteren.

Hurtiglading er faktisk nivå  3 DC-lading, dette betyr at bilen din har en spesifikk omformer  som konverterer AC til DC. De sier at en DC hurtiglader kan lade opptil 3-20 miles per minutt, mens vanlig AC-lading ikke engang er i samme liga.

  Hva er så spesielt med Tesla?

Moderne DC-hurtigladere overvåker hele ladeprosessen mens den foregår for å sikre at batteriet får riktig mengde lading for hvert øyeblikk. Ladestasjonen mater riktig mengde lading for å bevare batteriet og hele ladesystemet.

De fleste DC hurtigladere fungerer best med forvarmede batterier. Dette betyr at når batteriet når optimal ladetemperatur, oppnås maksimal kilowatmengde. Før du når maksimal lading, reduseres mengden energi som tilbys for å bevare batteriet ytterligere.

Effekter av langsiktig hurtiglading på EV- og Hybrid-batterier

Nesten alle har en mobiltelefon av noe slag i disse dager, og nesten alle er designet for å dra nytte av hurtiglading. Selv om slike ladehastigheter gjør det mulig for deg å lade telefonen raskere, innser du etter en stund at batteriets helseprosent blir verre og verre.

Deter mer eller mindre det samme med et større bilbatteri, men nivåene av nedbrytning er ikke så uttalt. For noen år siden konkluderte en studie med at hurtiglading reduserte opptil 27% av rørensopprinnelige kapasitet etter et år med konstant bruk.

På den annen side ble den samme modellen også testet utelukkende med nivå 2 (langsom) lading og batteriet lost  rundt 23% av  sin  opprinnelige kapasitet etter 12 måneders  konstant bruk. Selv om forskjellene er der, er de ikke så uttalt som mange av oss forventet at de skulle være.

Det er verdt å nevne at mange aspekter påvirker hvordan en bilsbatteri vil oppføre seg gjennom tiden, men det  er trygt å siat hurtiglading påvirker den generelle batterihelseprosenten negativt til en viss grad.

  Hvor gammel bruktbil bør jeg kjøpe?

Hvordan kan jeg dra nytte av hurtiglading?

Først av alter hurtiglading ikke tilgjengelig gjennom en vanlig hjemmekretsplugg fordi de krever måte åspare mye strøm og penger på. De fleste hurtigladere på nivå 3 er tilgjengelige på motorveier og steder der hurtiglading er mest nødvendig.

Det avhenger også av hvilken type bil du har. Noen biler som Porsche   Taycan har en maksimal DC-kapasitet på bare 270 kW, dette betyr at  Taycan teoretisk kan nå 80% av ladingen på litt over 22 minutter.

De fleste Tesla Superchargers er bare i stand til 120 kW på dette tidspunktet. Det er verdt å nevne at en Level 3-lader også koster mer sammenlignet med en vanlig Level 2 saktelader. Vær det som mulig, sørg for at du følger manufacturersanbefalinger om hvordan og når du skal bruke hurtigladere.

Prøv å bruke hurtigladere bare når du trenger en raskpåfylling- opp, dette betyr at du først og fremst bør stole på nivå 2-lading eller vanlig hjemmekretsplugglading som kan ta noen timer å lade. Perfekt for en lading over natten.

Delen Vanlige spørsmål

Bør jeg lade elbilen min over natten?

Lading av elbilen din over natten gjennom en langsom lader er en av de sikreste måtene å holde den generelle batterihelsen i optimal stand. Du trenger imidlertid ikke å lade bilen opp hver eneste natt, da dette er unødvendigsary i defleste tilfeller.

Hvis du kobler til bilen når duparkererden, kan dette påvirke ditt langsiktige batteri efficiency negativt,og dermed forkorte rørenslevetid. Deter alltid best å bare følgeprodusentensanbefalinger om hvordan og når du skal lade bilen.

  Lager Mercedes elbiler?

Mister elbiler ladningen mens de er parkert?

Ja, men ikke så mye. Det er alltid best å la bilen stå parkert med 70-80% av ladingen. På denne måten vil du alltid kunne bare sette deg i bilen og gå hvor du vil. Men hvis du holder bilen parkert i en lengre periode, er du nødt til å miste over batter helse.

Noen biler har til og med spesifikke funksjoner som gjør at du kan engasjere utvidet parkmodus som frigjør noen unødvendige systemer i et forsøk på å bevare ladetilstanden din best mulig.

Er det trygt å holde elbilen tilkoblet til enhver tid?

I teorien er detikke en god ide å hele tiden holde bilen plugget inn, men moderne biler har mange teknologiløsninger  som  kan negere  mange negative aspekter ved konstant lading. Dette betyr at disse bilene kan være plugget inn i lengre mengder tid uten å påvirke batteriet negativt.

Husk å spørre forhandleren/produsenten om hvordan du bør vedlikeholde batteriet hvis du vil ha den beste og lengste opplevelsen av EV-eierskap. Bare ikke parker på et offentlig ladested og la bilen være der for å blokkere andre elbileiere fra å lade bilene sine.

James M

Jeg bruker mer av tiden min på biler enn noe annet. Hvis du er som meg, vil du forhåpentligvis like det jeg skriver om biler på dette nettstedet. Kommentarer: james.may@luxurycarsa2z.com

Nyheter