Hva er en 7-trinns Porsche Doppelkupplung?

Porsche Doppelkupplungsgetriebe eller PDK er et Porsche-merket begrep for den lynraske dobbeltkoblingsgirkassen (DCT) som brukes i mange moderne Porsche-modeller. Porsche introduserte først PDK-systemet i en 1983 Porsche 965 Le Mans prototype racerbil.

En av de første masseproduserte dobbeltkoblingsoverføringsbilene var 2003 Volkswagen R32, og Porsche fulgte snart med en haug med PDK-utstyrte 911s. I dag er Porsches PDK-system allment ansett som en av, om ikke de beste DCT-girkassene i hele bilindustrien.

En av de største fordelene med PDK-systemet er evnen til å bytte gir på et øyeblikk. Videre forstyrrer systemet ikke strømmen av kraft, noe som gjør at bilen kan forbli plantet uten å miste balansen.

Porsche PDK vs. en manuell girkasse

I den nåværende Porsche-serien kan du velge mellom en PDK eller en god ol ‘manuell girkasse. Det er verdt å nevne at det manuelle alternativet bare er tilgjengelig for 911- eller Cayman / Boxster-modellene, og alle de andre modellene er standard med en Porsche PDK.

Sammenligning av de to er et spørsmål om preferanse. Mange bilentusiaster, spesielt eldre, anser en manuell girkasse som en viktig del av enhver 911-modell. Men PDK-systemet er mye raskere, jevnere og enklere å kjøre.

Fra et teknisk synspunkt vil en manuell girkasse øke 0-60-tiden din med så mye som 0,5-1 sekund, og RPM-rødlinjen din vil også være lavere for å sikre at du ikke støter på rev limiter. Manuelle girkasser er også lettere, og de gir deg en større følelse av tilkobling til motoren, noe som kan gjøre kjøreopplevelsen mye mer engasjerende.

Fra et daglig perspektiv er en PDK imidlertid et bedre alternativ, på grunn av sin enkelhet, hastighet og enkle kjøring. Du kan også manuelt kontrollere PDK-girkassen ved bruk av rattmonterte gir padler.

  Dette trenger du å vite om Porsche 911 prosjektbiler

Moralen i historien er – hvis du vil ha den raskeste 911, gå for PDK. Men hvis du vil ha en mer engasjerende opplevelse, kan du gå til håndboken.

Porsche PDK vs. en manuell girkasse pålitelighet

En manuell girkasse er ganske enkel. Hvis du er kjent med dem, bør du ikke ha noen problemer med pålitelighet. En PDK isolerer derimot driveren fra behovet for å skifte, noe som betyr at riktig Porsche-overføringskalibrering vil være aktiv og rettet mot å gi et pålitelig system.

En mulig «ulykke» med en manuell girkasse er mer sannsynlig enn med en PDK fordi de fleste problemene skyldes menneskelig feil. Dette betyr at det er mye mer sannsynlig at du ødelegger en manuell girkasse, sammenlignet med en PDK. Men fra et generelt holdbarhetssynspunkt er begge disse alternativene mer enn tilstrekkelig holdbare.

Porsche hevder at PDK-girkassen vil vare livet ut, og i de fleste tilfeller er dette ikke langt fra sannheten hvis du opprettholder bilen riktig. Men de fleste 911 er ikke kjørt så ofte som en vanlig Honda Accord, og gjennom hele livet kan de bare samle 60-100k miles.

Det er trygt å si at en moderne PDK-girkasse er mer pålitelig på grunn av mangel på utilsiktede feilskift, og et moderne PDK-system er også i stand til automatisk rev-matching, som er rettet mot å senke girskiftespenningen til differensialen.

Kostnader, effektivitet og komfort

I de tidligere dagene av PDK-systemet pleide Porsche å lade ganske heftig beløp for PDK-oppgraderingen. Men nå er PDK-overføringer standard for nesten alle Porsche-modeller. For noen modeller som Porsche 911 GT3, kan du velge den manuelle girkassen som et gratis alternativ.

  Porsche 911 koppholder løsning

Porsche gjør dette for å oppmuntre potensielle eiere til å fortsette å bruke en manuell girkasse fordi en manuell girkasse er en del av Porsches historie. Det er også verdt å nevne at bruktmarkedet for det meste foretrekker en PDK-modell over en manuell overføringsmodell.

Fra et effektivitetssynspunkt er PDK-girkassen et bedre alternativ fordi den gjør det mulig for sjåføren å velge en bestemt kjøremodus som er rettet mot å senke drivstofforbruket. Du kan gjøre det samme med en håndbok hvis du vet hvordan du gjør det, men optimaliseringen av PDK-systemet er mye bedre til å øke allsidig effektivitet. 

Fra et komfortsynspunkt er PDK også et bedre alternativ fordi en PDK tilbyr sømløse skift. Videre, hvis du setter systemet i komfortmodus, vil overføringen din praktisk talt være ubemerket. Og du må også huske på at i støtfanger-til-støtfanger trafikk, en manuell overføring rett og slett ikke kan matche en PDK.

Vanlige spørsmål om PDK

Kommer PDK til å være det eneste Porsche-girkassealternativet i fremtiden?

Til en viss grad er PDK allerede det eneste alternativet fordi alle Porsche luksusmodeller ikke har tilbudt en manuell girkasse på mange år. Dømmer etter nylige uttalelser fra Porsche, går det manuelle girkassealternativet ikke noe sted med det første fordi etterspørselen etter en manuell 911s fortsatt er ganske høy, spesielt i USA.

Kanskje alle ikke-GT Porsche-modellene bare vil tilby en PDK-girkasse i nær fremtid, men når det gjelder GT 911- og Cayman / Boxster-seriene, er det ingen planer om å grøfte en manuell girkasse når som helst snart.

Er Porsche PDK kun eksklusiv for Porsche-modeller?

Inntil nylig var du bare i stand til å få en Porsche PDK med en Porsche, men den nyeste Bentley Continental GT og 4-dørs Bentley Flying Spur tilbyr begge en Porsche-hentet PDK-girkasse. Dette er forståelig fordi både Bentley og Porsche er en del av Volkswagen Auto Group.

  Er en Porsche Boxster bra for daglig kjøring?

De fleste produsenter som eies av VAG, gjør mye teknologideling. Det er også verdt å nevne at Audi, Lamborghini og Bugatti også er en del av VAG, men det er ingen uttalelser om noen av disse ved hjelp av en PDK-girkasse.

Hva er den beste DCT-girkassen i verden?

En god DCT -girkasse (dual-clutch transmission) kan skifte ved lynraske hastigheter, men en flott DCT-girkasse må kontinuerlig kunne gi utallige lanseringskontroller uten å gå glipp av et slag, og det må også kunne bestemme hvilket utstyr som passer for alle slags kjøresituasjoner.

DCT-girkassen som tilbys i Ford GT er allment hyllet som en av de beste DCT-girkassene noensinne, den samme historien gjelder i utgangspunktet alle de nyere Ferrari- og Mclaren-modellene. Girkassen i 6.5L V12 Ferrari F12 TDF er i stand til å gi fantastiske skifttider selv med en kolossal V12-motor.

Men den beste DCT-girkassen er en Porsche PDK DCT-girkasse fordi Porsche-girkasser er solide for alle mulige kjørescenarioer. Noen Ferrari-, McLaren- og Lamborghini-modeller tilbyr en klumpete opplevelse ved lavere hastigheter, men Porsche PDK klarer å tilby en jevn opplevelse uansett tid og sted.

James M

Jeg bruker mer av tiden min på biler enn noe annet. Hvis du er som meg, vil du forhåpentligvis like det jeg skriver om biler på dette nettstedet. Kommentarer: james.may@luxurycarsa2z.com

Nyheter