Citroën C4 kom ut i 2004 og ble raskt en av den franske bilprodusentens signaturkompaktbiler, med en blanding av stil, komfort og europeisk ingeniørkunst i en relativt rimelig innpakning.
Som med mange andre biler har imidlertid ikke alle årsmodeller vært et lysende eksempel på bilens fortreffelighet. I årenes løp har C4 utviklet seg gjennom generasjoner med designendringer, teknologiske fremskritt og ytelsesjusteringer. Men med utviklingen fulgte også noen feilskjær.
Enkelte årsmodeller har fått flere klager og rapporterte problemer enn andre, noe som gjør at potensielle kjøpere bør nærme seg dem med forsiktighet. I denne artikkelen skal vi se nærmere på hvilke årganger av Citroën C4 det er best å unngå.
Hvilke årganger bør potensielle kjøpere være forsiktige med? C4 2006-2009, C4 2004 og C4 2012-2013 er de som ikke nødvendigvis bør unngås, men du bør være ekstra oppmerksom hvis du er interessert i en av disse. Bli med oss når vi navigerer gjennom Citroën C4s historie og guider deg til de beste valgene for dine bilbehov.
2006-2009 Citroën C4
Modellårene 2006-2009 av Citroën C4 har fått en del oppmerksomhet på grunn av flere rapporterte problemer, hvorav noen kan være dyre å fikse. I disse årene var det særlig elektriske problemer, fra temperamentsfulle instrumentklynger til inkonsekvente sentrallåssystemer.
Fjæringskomponentene i noen av bilene ble slitt for tidlig, noe som påvirket kjørekomforten negativt og fikk C4 til å føles billig og til tider litt ekkel. Dieselvarianter fra denne perioden rapporterte ofte om turboladerfeil og problemer med EGR-ventilen (Exhaust Gas Recirculation), noe som førte til redusert motorytelse og redusert drivstoffeffektivitet.
Girkasseproblemer var også utbredt, og noen manuelle girkasser var stive under girskift og automatgirkasser hadde rykkvise girskift. Selv om ikke alle C4 2006-2009 har disse problemene, bør potensielle kjøpere informeres om dem. Uansett, hvis eksemplaret du ser på har blitt ordentlig vedlikeholdt, er det ingen grunn til å unngå det hvis prisen er riktig.
2004 Citroen C4
Det er noen grunner til at man heller bør la være å kjøpe 2004 Citroen C4. Den første er at 04 C4 nå er en ganske gammel bil, som ikke har på langt nær like mye teknologi og sikkerhetsfunksjoner som bilene som kom 5 år etter den.
Elektriske problemer er også et problem, med tilfeller av inkonsekvente displayer på dashbordet og periodiske feil på sentrallåsen. Problemer med hjulopphenget er et annet stridstema, og noen eiere har rapportert om dårligere kjøreegenskaper på grunn av for tidlig slitasje på hjulopphengskomponenter.
Motorproblemer, spesielt i dieselvarianter, er dessverre vanlig, med rapporter om redusert effekt og uregelmessig tomgangskjøring. Girkassene, både de manuelle og de automatiske, har sine utfordringer, blant annet stive girskift og uforutsette forsinkelser i responsen. Selv om det er viktig å være klar over at ikke alle C4-modeller fra 2004 har disse problemene, bør en potensiell kjøper definitivt være oppmerksom på disse.
2012-2013 Citroën C4
Til tross for at Citroën C4 fra 2012-2013 tilhører en senere generasjon, har den fortsatt flere problemer som potensielle kjøpere bør være oppmerksomme på. Elektriske problemer er ikke overraskende vanlig, med klager på feil på infotainmentsystemer og periodiske elektriske feil i ulike delsystemer som elektriske låser, vinduer og tilbehør.
Motorproblemer dukket også opp, spesielt i dieselvariantene, med blokkeringer i DPF (dieselpartikkelfilter) og problemer med EGR-ventilen (eksosgassresirkulering) som førte til redusert motorytelse og tidvis motorstopp. Turboladeren i noen modeller viste tegn på for tidlig slitasje, noe som førte til effekttap.
Girkasseproblemer var et annet problemområde, og enkelte automatgirkasser hadde rykkvise girskift og nølte. Til slutt var det enkelte tilfeller av lekkasje av styrevæske, noe som påvirket bilens styreegenskaper. Selv om mange eiere av C4 2012-2013 har hatt gode erfaringer, har disse modellårene vist gjentagende mønstre av de ovennevnte problemene.
Potensielle kjøpere anbefales å se etter biler med detaljert servicehistorikk og foreta grundige inspeksjoner før kjøp. Dette er noe du bør gjøre for alle biler, ikke bare de som anses som «tvilsomme».
FAQ-seksjonen
Hvordan vet man om en bruktbil er verdt det?
Du kan aldri helt vite om en bil du ser på er en god økonomisk beslutning eller ikke, fordi bruktbilmarkedet stadig opplever store endringer. Det er imidlertid et par ting du kan gjøre for å overbevise deg selv. Først og fremst bør du sjekke bilens servicehistorikk og se om det er brukt originale deler, hvor ofte bilen er vedlikeholdt og om det er noe som bør gjøres med bilen.
Sjekk bilens lakkvalitet, tetningskvalitet, timingkjede, turbolader, eksosanlegg og stort sett alle komponenter som er kjent for å gå galt på en spesifikk modell. Det anbefales på det sterkeste å gjøre en inspeksjon før kjøp for alle biler.
Hvor lenge kan Citroen C4 vare?
Levetiden til en Citroën C4, som alle andre biler, avhenger i stor grad av vedlikehold, kjørevaner og bruksforholdene. Generelt sett kan en Citroën C4 med regelmessig service og riktig vedlikehold lett kjøre over 200 000 kilometer før den trenger større reparasjoner.
Noen godt vedlikeholdte biler har til og med kjørt mer enn 300 000 kilometer. Det er viktig å overholde de anbefalte serviceintervallene, bruke deler og smøremidler av høy kvalitet og ta tak i eventuelle mindre problemer raskt for å unngå at de utvikler seg til større problemer. I tillegg kan det å kjøre bilen forsiktig, unngå tøffe forhold og unngå lengre perioder uten aktivitet forlenge levetiden ytterligere.
Bør jeg kjøpe en brukt Citroen C4?
Vel, hvis prisen er riktig, bør du absolutt gjøre det hvis du liker C4 og planlegger å kjøpe en uansett. Selv om C4 ikke er en spesielt spennende bil i Europa og ikke kommer til å vekke oppsikt, er den likevel en svært anvendelig kombi som kan gjøre stort sett alt du ber den om.
Det er en god bybil, en grei motorveiskjører, den er trygg, relativt effektiv og har riktig teknologi hvis du velger en nyere generasjon. Alt i alt, hvis den fungerer for deg, bør du kjøpe den.