Hvilken firehjulsdrift er bedre – BMW eller Mercedes-Benz?

En firehjulsdrevet bil eller AWD er en bil med en drivlinje som er i stand til å gi kraft til alle fire hjulene. Mercedes og BMW tilbyr mange AWD-biler i sine line-ups.

Mercedes all-hjulet-stasjonen systemet er for det meste satt opp for uanstrengt kjøring. På den annen side tilbyr BMW et sportier, bakhjulsvis AWD-system, som er satt til å fungere gunstig med sjåfører som ønsker en mer dynamisk opplevelse. Så hvis du vil ha et sporty AWD-system, velg en BMW. Hvis du vil ha en cruiser-lignende opplevelse med økt sikkerhet, gå for Mercedes.

Mercedes firehjulstrekk system

AWD introduksjon

Mercedes introduserte først et AWD-system helt tilbake på midten av 80-tallet. Det første systemet ble elektronisk styrt med en automatisk engasjerende AWD som for det meste drevet bakhjulene til du låste differensialene, og AWD-systemet ble engasjert.

Det første fulltids AWD-systemet av Mercedes ble introdusert i 1998 med tre åpne differensialer på baksiden, midten og fronten. Et system som ligner på dette ble omtalt på den første Mercedes ML SUV.

Moderne firehjulsdrift

Siden 2008 har tredje generasjons 4MATIC-system blitt tilbudt som et permanent AWD-system og er effektivt i alle hastigheter. Det moderne AWD-systemet heter 4MATIC, eller 4MATIC+ for noen AMG-varianter.

Den fjerde generasjonen av 4MATIC-systemet ble introdusert i 2016 for E63 AMG S. Dette systemet er i stand til å sende maksimalt 100% av strømmen til forsiden eller baksiden, avhengig av forholdene og måten du setter opp systemet på.

Dette systemet er sofistikert nok til å gjøre en 2 + tonn Mercedes sedan til en drift maskin med et trykk på en knapp. Karakteristikken til de originale Mercedes AWD-systemene handlet mest om cruising og uanstrengt kjøring med en dreiemoment splitt på 45:55 foran til bak. 4MATIC+-systemet er imidlertid skreddersydd for sporty kjøring. Vær oppmerksom på at det bare tilbys på visse modeller.

  Hvilken Mercedes har en dual-clutch overføring?

BMW all-hjulet-stasjonen system

Første BMW AWD

Det første BMW AWD-systemet dateres tilbake til 1985 og E30 325iX som tilbød to differensialer og en dreiemoment splitt på 37:63 til fordel for bakakselen.

Dette AWD-systemet ble avviklet da E36- og E39-modellene ble utgitt, men systemet ble senere gjeninnført for 2001 X5 SUV og E46 3-serien varianter. Dette systemet var et ganske avansert system som brukte DSC (Elektronisk stabilitetskontroll) som påførte bremsene på et hjul som gled til fordel for bedre kraftoverføring.

Dagens xDrive

BMWs AWD-system i dag kalles xDrive og har vært i produksjon siden 2003. Dette systemet bruker en elektronisk aktivert clutchpakke differensial for å fordele dreiemomentet mellom de to akene optimalt.

Moderne BMW xDrive-systemer tilbyr en dreiemoment splitt på 40:60, til fordel for bakhjulene og er i stand til å sende 100% av kraften til baksiden gitt omstendighetene. Dette betyr at BMW-systemet er for det meste skreddersydd for sporty kjøring for å holde tritt med BMW bakhjulsdrift tradisjon.

I 2017 introduserte BMW et system som ligner på 4MATIC + kalt M xDrive, som også tilbød muligheten til å koble fra forakselen i et forsøk på å lage en ren bakhjulsdrevet BMW M5. Totalt sett er BMWs AWD-system mer skreddersydd for sporty kjøring, og Mercedes handler mer om uanstrengtheten ved å reise.

Audi Quattro

Det ville ikke være et oppgjør av tyske AWD-systemer uten å nevne pioneren i teknologien. Det første AWD-systemet som tilbys av Audi ble introdusert i 1980 for rally- og veibilen Audi Quattro som dominerte Rally-bilmesterskapet.

  Er det en dårlig idé å kjøpe en brukt Mercedes?

Audi tilbød også denne drivlinjen for den road-going Audi Quattro og senere dette systemet ble en av hovedårsakene til at en kunde ville velge en Audi over en BMW eller en Mercedes. Moderne Quattro-systemer er for det meste skreddersydd for maksimal trekkraft.

Disse systemene tilbyr en 50: 50 dreiemomentfordeling mellom de to akslene og systemet er i stand til å sende 70% av dreiemomentet til forhjulene, eller 85 bak, avhengig av forholdene. Systemet er også helautomatisk som BMW og Mercedes.

Hovedforskjellen mellom de tre er at Audi er mest opptatt av å tilby en sikker-footed kjøreopplevelse med trekkraft som nummer én prioritet. Samtidig prioriterer BMW sporty kjøring, og Mercedes prioriterer en komfortabel problemfri kjøreopplevelse.

Sammenligning av AWD-systemer

xDrive, 4Matic, Quattro: Hvilket system gir den beste snøkjøringsopplevelsen?

For snødekte forhold er et AWD-system like viktig som et godt sett med dekk, og disse 3 tilbyr eksepsjonelle snøkjøringsmuligheter hvis de er utstyrt med de riktige dekkene.

Som nevnt tidligere er nøkkelprioriteten for Audi trekkraft, og som sådan virker Quattro som det beste alternativet i snøen. Alle disse tre kjøretøyene tilbyr imidlertid gode snøkjøringsforhold.

xDrive, 4Matic, Quattro: Hvilket system gir best pålitelighet?

Alle disse tre systemene gir god pålitelighet hvis de vedlikeholdes riktig, og det er det i utgangspunktet. Alle tre merkene har en langvarig historie med å lage permanente AWD-systemer, og det er ingen detaljer om noen av dem som forårsaker flere problemer enn de andre.

  Det beste stedet å kjøpe en brukt BMW

Hvis du tar deg tid til å utforske forskjellene i pålitelighet mellom disse tre, vil du knapt merke noen forskjell verdt å nevne. Så det er trygt å si at i pålitelighetssegmentet er de ganske like.

Bør jeg velge et AWD-system eller en bil foran eller bak rattet?

Du bør velge et AWD-system hvis du vil ha en tryggere kjøreopplevelse, bedre grep og en allsidig mer dyktig bil. Et bakhjulsdriftssystem er for det meste forbundet med ytelseskjøring, men det mangler betydelig, så langt sikkerheten vurderes.

Når det er sagt, er et AWD-system som er i stand til å distribuere kraften til fordel for bakhjulet, for eksempel det som tilbys i BMWs, det beste fra begge verdener.

For tiden tilbys forhjulsdrevne drivlinjer for det meste av Audi, men Mercedes og BMW er klare til å utvide sine forhjulskjøringstilbud etter hvert som tiden går. Forhjulsdrevne biler er ikke like underholdende å kjøre som sine bakhjulsdrevne kolleger, men de tilbyr bedre trekkraft og bedre drivstofføkonomi.

James M

Jeg bruker mer av tiden min på biler enn noe annet. Hvis du er som meg, vil du forhåpentligvis like det jeg skriver om biler på dette nettstedet. Kommentarer: james.may@luxurycarsa2z.com

Nyheter