Bilprodusenter har alltid funnet måter å redusere produksjonskostnadene for noen lavere produksjonsvolummodeller. Et ganske nylig eksempel er den felles utviklingen av Toyota Supra og BMW Z4. Begge kjøretøyene bruker samme motor, samme chassis og mange innvendige deler, for å nevne noen.
Et annet ganske kjent eksempel på dette er Daimler-Chrysler felles utvikling av Chrysler Crossfire og Mercedes Benz SLK R170. I løpet av denne perioden eide Daimler Chrysler, og det var bare logisk at disse to modellene kommer fra samme chassis, da de var ganske like i sin hensikt, akkurat som Z4 og Supra er nå.
Chrysler Crossfire
Crossfire ble utgitt i 2001, og den ble pitchet som en to-seters sportsbil cruiser som delte så mye som 80% av sin komponent med Mercedes SLK på den tiden. Senere, i 2005, begynte Mercedes å produsere den nyere SLK på R171-plattformen, og R170-plattformen ble deretter brukt av Crossfire utelukkende.
Bilen fikk navnet Crossfire på grunn av to spesifikke designkarakterlinjer som går foran til bak under speilene. Chrysler var ganske stolt av det faktum at den endelige produksjonsversjonen av Crossfire ikke skilte seg mye fra konseptprototypen, noe som er ganske uvanlig i bilindustrien.
Målet med Crossfire var å gjøre inntrykk, enten du elsket eller hatet måten bilen så ut. Ettersom mange deler ble delt med SLK, ble mange Chrysler-forhandlere tvunget til å investere i nytt utstyr bare for å kunne selge og betjene denne bilen.
Utstyrs- og drivlinjestatistikk
Ettersom denne bilen skulle være et skritt over en vanlig Chrysler, var Chrysler fast bestemt på å introdusere mange funksjoner i Crossfire som før var mest forventet å være i en Mercedes.
Som sådan var Crossfire utstyrt med større hjul og ytelsesrangerte dekk rett ut av fabrikken. Videre hadde Crossfire også et over gjennomsnittet lydsystem av Harman / Kardon eller Infinity, som også vanligvis ble funnet i mange luksusbiler på den tiden.
Bilen var utstyrt med et nøkkelfritt inngangssystem, en strømuttrekkbar bakvinge, et skinnratt, lærbelegg på ganske forsterkede sportsseter, eksklusive gulvmatter og mye mer.
Når det gjaldt drivverket, hadde Crossfire samme drivlinje som SLK320 på den tiden. Dette betydde at Crossfire var tilgjengelig som en manuell eller en automatisk versjon, paret til en 3,2-liters V6-motor med all kraften som gikk til bakhjulene alene.
Mercedes-SLK og salg av begge modellene
Som nevnt tidligere delte Crossfire 80% av komponentene sine med Mercedes SLK 320, men Mercedes klarte fortsatt å overgå Crossfire på grunn av sin merkeappell og en bedre passform og finish. SLK oversolgt Crossfire med en betydelig margin også, da mer enn 311k SLK ble produsert, sammenlignet med rundt 76k for Crossfire.
Senere oppdaterte Mercedes SLK til R171-plattformen, da det var åpenbart at SLK gjorde det ganske anstendig når det gjelder salg. Etter hvert som årene gikk, fortsatte Mercedes å forbedre seg på SLK-chassiset, men salget begynte sakte å avta.
På grunn av dette var 2020 året da Mercedes bestemte seg for å stoppe produksjonen av SLK helt da kundeetterspørselen fortsatte å skifte mot SUVer. SLK var sikkert en ikonisk Mercedes-modell, noen anså det for å være en «hår-kommode» bil, men det var ganske ubestridelig at SLK tilbød anstendige kjøreegenskaper.
Delen Vanlige spørsmål
Hvorfor gjør bilprodusenter samarbeid?
Begrunnelsen bak bilsamarbeidet avhenger av den aktuelle modellen. Når det gjelder Toyota Supra / BMW Z4 collab, var det for det meste siden begge disse ble kastet på en lignende måte.
Noen felles utviklinger som den legendariske Audi RS2 av Audi / Porsche eller 500E av Mercedes / Porsche var et resultat av at Porsche var blakk og trengte seriøs økonomisk støtte. Audi og Mercedes så på dette som en mulighet til å blande det beste Porsche har å tilby med det beste av disse to, og salget bekreftet absolutt dette.
Noen collabs går enda bredere enn det, en slik collab finner sted med Mercedes og Aston Martin akkurat nå. Aston Martin er et lite volum luksus sportsbil maker fra Storbritannia som kjempet for eksistens på samme måte Porsche gjorde i dagene til Audi RS2 eller 500E.
Aston Martin hadde ikke pengene, og heller ikke infrastrukturen til å produsere infotainmentsystemer som kunne sammenlignes med de i en Mercedes. På grunn av dette signerte Mercedes og Aston Martin en kontrakt der Mercedes leverer infotainmentsystemene. For ikke lenge siden begynte Mercedes også å levere drivverket til noen AM-modeller.
Hva er den beste fellesutviklede bilen gjennom tidene?
Den beste fellesutviklede bilen gjennom tidene er absolutt McLaren F1. McLaren F1 var en bil utstyrt med en BMW V12-motor, baklys fra en London-buss og speilene fra en Volkswagen Corrado.
McLaren F1 er utrolig verdifull. Prisene for disse kjøretøyene er over 15-20 millioner dollar-regionen, eller enda mer for noen modeller. F1 var en sann prestasjon av ingeniørkunst og en av de største bilene som noen gang er produsert. Bilen var kjent for mange racing seire og evnen til å reise så fort som 240mph, på 90-tallet.
Hva er fordelene og ulempene ved fellesutviklede biler?
Den åpenbare fordelen er kostnaden, da mange av disse aldri ville bli produsert på noen annen måte. De fleste fellesutviklede biler er begrenset i mengde, og på grunn av dette kan det ikke være økonomisk mulig å gjøre det alene. Videre tilbyr disse bilene ofte de beste egenskapene til de involverte merkene, slik er tilfellet med F1.
Ulempen er derimot det faktum at service og deler er mye dyrere, da disse bilene ofte trenger spesialutstyr, som tilfellet var med Crossfire. Videre, hvis disse felles utviklingene ikke utføres som de skal være, kan de skade merkevareappellen til deres respektable utviklere.