Hvor pålitelige er selvparkeringsbiler?

Gjennom årene har mange bilprodusenter kommet opp med forskjellige måter å gjøre kjøring på, og parkering av en bil så enkelt som mulig. Parkeringssensorer, kameraer, kjørefelt-hold assists, blindsoneassistenter, pre-kollisjonssensorer,  etc.

Alle disse systemene til sammen gir et større lag med beskyttelse, og de hjelper deg også mens du navigerer i bilen ved lavere hastigheter. Men effektiviteten av disse systemene var ikke så stor for et par år siden.

Men i dag har disse systemenenådd  slike nivåer av raffinement at det er uvanlig å se et høyere-sluttkjøretøy som ikke er utstyrt meddisse funksjonene. Når det gjelder selvparkering, har så mye som 81% færre ulykker funnet sted takket være parkeringsassistanse.

Videre har tiden det tar å parkere en bil også blitt redusert med opptil 10% takket væreselvparkeringsteknologi.  Ettersom disse teknologiene fortsetter å  utvikle seg,  vil vi sannsynligvis se systemer som disse til slutt helt erstatte mennesker  når det gjelder parkering.

Hvordan fungerer det?

Etter hvert som bilindustrien trygt tråkker inn i den autonome epoken, blir selvparkeringssystemer mer og mer sammenhengende og pålitelige. Men det autonome aspektet ved selvparkering er fortsatt ganske dempet takket være mange sikkerhetsproblemer og det faktum at et system ikke kan forutsi eller ta etiske beslutninger av seg selv.

Så det eneste autonome aspektet ved slike systemer er styringen. I utgangspunktet har systemet  til oppgave å finne en passende parkeringsplass som trygt kan passe bilen, etter at systemet har funnet et slikt sted, sendes vanligvis et hørbart og visuelt signal til sjåføren.

Etter dette engasjerer du selvparkeringsfunksjonen, og bilen vil instruere deg om å skifte mellom foran og bak. Noen systemer vil også akselerere og redusere for deg, andre vil bare fortelle deg når du skal akselerere eller redusere.

  Hva er de beste SUV-ene for sikkerhet og pålitelighet?

Disse bilene er utstyrt med nærhetssensorer som  vil varsle deg hvis du er for nær et hinder. Alt du trenger å gjøre på dette tidspunktet er å følge ins tructions, og du bør være trygt parkert om et øyeblikk’ tid.

Avansert selvparkeringsassistanse

Men vi bor i 2021, og det er systemer der ute som drastisk daterer  de nevnte parkeringsassistentsystemene. Slike systemer er i bruk av BMW og Tesla for å nevne noen, og disse systemene krever ikke engang at du er inne i bilen mens du parkerer.

Disse systemene fungerer best hvis du må parkere på trange steder. Du bør bare stille bilen riktig, gå ut og bilen vil gjøre sin greie. Du kan kontrollere BMW 7-serien med en spesiell nøkkelfob, eller en mobiltelefon når det gjelder Tesla.

Det er verdt å nevne at disse systemene ennå ikke er i stand til å styre av seg selv, så du bør være sikker på å stille bilen opp riktig. Mercedes har nylig avslørt den nye S-klassen, og som alltid  har S-klasse debutert masse ny teknologi som ennå ikke er fullstendig testet.

Mercedes kaller dette systemet PARK PILOT, og det jegikke  gjør er at det tar full kontroll over parkeringen din, du trenger ikke engang å være der. Bare la bilen stå ved porten til Stuttgart flyplass, og bilen vil parkere seg selv. Og når du ankommer, vil bilen vente på deg der du forlot den.

  Hva er den beste SUV for en kort person?

Pålitelighet for parkassistansesystemer

Det førstestore  eksperimentet om parkassistansesystemetspålitelighet og effektivitet fant sted i 2015 og ble utført av AAA UK. Denne testen besto av noen få forskjellige aspekter som  curb strikes frekvens, hastighet, nøyaktighet,  og    antall maneuvers.

Testen konkluderte med at med parkeringsassistent i bruk opplevde sjåførene så mye som 81% færre  curb-streiker, og tiden det tok å engasjere systemene og å parkere bilen fullstendig, reduserte også med rundt 10%. For å toppe det hele brukte sjåfører som engasjerte disse systemene så mye som 47% færre manøvrer som drastisk forbedret effektiviteten.

Men disse systemene er ikke perfekte, og AAA konkluderte også med at disse systemene noen ganger parkerte bilene altfor nær curb som i teorien kan øke sjansene for hjulkant når du bestemmer deg for å forlate parkeringsplassen.

På slutten avdagen  koker det hele ned til hvor selvsikker du er når det gjelder parallell parkering. Hvis du anser deg selv for å være mer enn i stand til parallell parkering, kan disse systemene virke  som en plage for deg, men hvis du mangler erfaring, kan disse systemene hjelpe deg enormt.

 

Delen Vanlige spørsmål

 

Kan disse systemene erstatte deg fullstendig?

Nei, selv om de teoretisk sett kunne, lovlig sett kommer vi ikke til å oppleve en  fullstendig overtakelse når som helst snart. Disse systemene er verdifulle for et lite sett med situasjoner, og de fungerer bedre hvis det ikke er noen distraksjoner i nærheten, men oftere enn ikke er det aldri tilfelle.

  Hvem lager den mest pålitelige turbomotoren?

Du bør aldri stole på at disse systemene gjør noe uten din fulle bevissthet, da mange uønskede situasjoner har oppstått takket være at folk er for trygge på silisium.

Hva trenger jeg for å dra nytte av disse systemene?

Disse systemene er vanligvis samlet som alternativpakker knyttet til teknologi. Så  hvis du merker av i alle de riktige boksene, vil du sannsynligvis samle alle nødvendige gjenstander du trenger for å parkere en bil selv. Nærhetssensorer, kameraer  og radarer er vanligvis det som utgjør disse systemene.

Det er merkbare forskjeller mellom de mer vanlige og gamle skoleparkassistanseprogrammene og de mer avanserte som finnes i Tesla,BMW  eller Mercedes.

Kan du få selvparkering med manuell bil?

Håndbøker er forskjellige fra  automatikk, og det er mange systemer som fungerer bedre med automatiske girkasser. Automatisert cruisekontroll er en av dem, da dette systemet  ikke kan  stoppe helt hvis du ikke skifter girene deretter.

Parkeringsassistent er også et system som må inngå kompromisser avhengig av overføringsalternativet. Noen bilprodusenter som Mercedes eller Tesla trenger ikke å bekymre seg for dette fordi de ikke engang tilbyr noen håndbøker lenger, men andre som Audi (som fortsatt tilbyr manualer) tilbyr lavere nivåer av disse hjelpesystemene.

James M

Jeg bruker mer av tiden min på biler enn noe annet. Hvis du er som meg, vil du forhåpentligvis like det jeg skriver om biler på dette nettstedet. Kommentarer: james.may@luxurycarsa2z.com

Nyheter