Er Citroën ë-Berlingo en god bil?

Citroën ë-Berlingo

Citroën ë-Berlingo ble først introdusert tilbake i 2017 som en elektrisk variant av den vanlige Berlingo. Da ë-Berlingo først kom ut, forventet ikke folk at den skulle bli så populær som den er i dag. Det var faktisk en av de aller første elektriske MPV-ene/varebilene, og den nyeste generasjonen av ë-Berlingo ble introdusert i 2021. Så, er Citroën ë-Berlingo en god bil?

Det avhenger av ditt perspektiv. Hvis du ikke er noen som planlegger å bruke ë-Berlingo for langdistansereiser, vil jeg si at ë-Berlingo er en veldig god bil. Den er basert på den velkjente Stellantis EV-plattformen, noe som betyr at det er en hel rekke biler, CUVer, varebiler, hatchbacks og stasjonsvogner som bruker samme elbilplattform.

Designmessig skiller ë-Berlingo seg litt fra den vanlige Berlingo,  og den klarer å se interessant og kul ut innvendig og utvendig. Påliteligheten er ganske den samme som de fleste andre Berlingo-modeller, bortsett fra drivlinjen som er elektrisk. Kjøreopplevelsen er egentlig ikke spesiell, men ë-Berlingo føles litt morsommere å kjøre enn den vanlige Berlingo.

Verdimessig er Berlingo ikke den billigste bilen i MPV-verdenen, men det er å forvente ettersom elbiler har en tendens til å komme med betydelige premier festet på toppen av dem. Praktisk er veldig bra da ë-Berlingo sitter opptil syv personer uten problemer.

Citroën ë-Berlingo – Drivverket

Med et batteri på 50 kWh er ë-Berlingo avhengig av den samme plattformen som Stellantis Group bruker i ganske mange andre Citroën-, Peugeot-, Fiat- og Opel/Vauxhall-modeller.  137hp og 191lb-ft dreiemoment tilbys av en enkelt elektrisk motor plassert på toppen av forhjulene som betyr at ë-Berlingo er utelukkende enn FWD bil.

  Er Citroën C6 en god bil?

0-60mph tar mer enn 11 sekunder og toppfarten er bare 81mph/131kph.  Citroën sier at ë-Berlingo skal kunne gjøre rundt 180 miles, men det er den teoretiske toppenden. Kjørelengden bak er nærmere 130 hvis du pleier å bruke ë-Berlingo til  det den er designet for – å frakte mennesker og last.

Med en maksimal hurtigladehastighet på 100 kW kan du lade ë-Berlingo fra 20 % til 80 % på  litt over 23 minutter, mens langsom lading av AC-stikkontakten tar rundt 5-6 timer.  Som sådan bør 10 minutters lading være nok til å gi deg så mye som 70 miles rekkevidde.

Citroën ë-Berlingo – Design og kjøring

Designmessig ser ikke Citroën ë-Berlingo annerledes utenn den vanlige Berlingo, bortsett fra kanskje noen få designinnslag og tillegg av blå lakk på visse stylingbiter.  Interiøret i ë-Berlingo er litt mer dristig sammenlignet med de fleste biler fra dette segmentet. Dette kommer ikke som noen overraskelse ettersom Citroën alltid har vært et merke kjent for dristig design.

Kjøreopplevelsen er ganske normal, bortsett fra at ë-Berlingo er en elbil. Dette betyr at det er relativt behagelig, men det ruller ganske mye i hjørnene. Uansett føles den mer plantet enn den vanlige Berlingo takket være et lavere tyngdepunkt og en stivere fjæring for å takle den ekstra vekten.

Citroën ë-Berlingo – Pålitelighet og vanlige problemer

Når det gjelder pålitelighet,  klarer ë-Berlingo å være mye bedre enn den vanlige Berlingo fordi den ikke får en forbrenningsmotor, en tradisjonell girkasse, en drivstofftank, en vannpumpe, en eksos eller mange andre komponenter. Dette betyr imidlertid ikke at Citroën ë-Berlingo er uten feil fordi den ikke er det.

  Vanlige problemer med Citroën C3 Aircross

De vanligste problemene med ë-Berlingo er knyttet til raslingen foran, klimaanleggviften, skyvedørene, bremsene og rekkeviddeangst. Vi har allerede snakket om hvordan rekkevidden kan synke hvis du pakker mange ting inn i ë-Berlingo, spesielt hvis du kombinerer det med kaldt vær.  Noen har til og med sagt at dette kan gi deg mindre enn 100 miles rekkevidde.

Citroën ë-Berlingo – Verdi og praktiskity

Du kan forvente å betale rundt € 40.000 for en helt ny lavere spec ë-Berlingo som er ganske mye penger for en Citroën.  Men folk som kjøper disse har en tendens til å være fornøyd, da det gir en veldig godt avrundet opplevelse, bortsett fra kanskje det maksimale området.

Det praktiske er utmerket da ë-Berlingo kan pakke opptil syv personer og mye last. Sikten er veldig god og bilen er lett å komme inn og ut av. Mange familievennlige funksjoner sikrer at familien din kommer til å føle seg komfortabel og underholdt på en lang reise.

FAQ Seksjon

Er Citroën ë-Berlingo bedre enn vanlige Berlingo?

Det avhenger av hva du er ute etter, men vi kan si at det er mer fornuftig å kjøpe en vanlig bensin / diesel Berlingo for de fleste behov. Dette er fordi ë-Berlingo vanligvis brukes til å transportere mennesker og varer på lengre reiser, og det er der en elektrisk drivlinje er litt av en gamble.

Jada, det kan være billigere og mindre skadelig å reise med ë-Berlingo, men du kan ikke stole på at ladeinfrastrukturen alltid er der for å gi deg en hjelpende hånd. Hvis du kombinerer det med den betydelige prispremien du må betale over den vanlige Berlingo, begynner det å gi mening hvorfor det kanskje ikke er det bedre alternativet.

  Alt om den nye Citroën Fourgonnette

Hvordan påvirker kaldt vær rekkevidden til elbiler?

Ifølge AAA kan kaldt vær spise opp rekkevidden din med så mye som 40%, noe som er mye.  Noen kilder oppgir at dette er nærmere 20%, men virkelig kaldt vær kan påvirke batteriet nærmere 40%. Som sådan, hvis ev ikke får mye rekkevidde fra get-go, og du har en tendens til å kjøre lange avstander ofte, gir det liten eller ingen mening å gå for en EV.

Jada, hvis du bare bruker den som pendler og du har et sted å lade den over natten, bør dette ikke være for stort av et problem.

Avvikler Citroën bensin- og dieselmodeller fra Berlingo?

Ifølge nylige uttalelser fra Citroën-messing er  bensin- og dieselvariantene av Citroën Berlingo nå avviklet, noe som betyr at du nå bare kan få Berlingo som elbil.  Den samme historien gjelder Citroën SpaceTourer MPV-er.

James M

Jeg bruker mer av tiden min på biler enn noe annet. Hvis du er som meg, vil du forhåpentligvis like det jeg skriver om biler på dette nettstedet. Kommentarer: james.may@luxurycarsa2z.com

Nyheter