Problemer med automatgirkassen i Citroën Berlingo

Citroën Berlingo problemer & feil

Citroën Berlingo ble først introdusert i 1996 som en serie flerbruksbiler som inkluderte personvarianter, varebiler og nyttekjøretøy. Siden lanseringen har Berlingo blitt fullstendig redesignet to ganger, og den siste fullstendige redesignen kom i 2018. De to første generasjonene av Berlingo er utelukkende basert på manuell girkasse, mens 3. generasjon Berlingo også er tilgjengelig med automatgir.

I denne artikkelen skal vi fokusere på de vanligste problemene med automatgirkassen i Citroën Berlingo, noe som betyr at vi kun skal snakke om 3. generasjon av Berlingo. 3. generasjon av Berlingo bruker en 8-trinns EAT8 automatgirkasse som også finnes i flere andre bilprodusenter.

Disse problemene omfatter glidning, harde/forsinkede girskift, manglende innkobling av gir, væskelekkasjer og støyende girkasse. Alt i alt er denne kassen i stand til å tåle mer alvorlige problemer, noe som betyr at den bør kunne tjene deg i mange år fremover.

Uansett skal vi i denne artikkelen gå gjennom alle årsaker, symptomer og løsninger på disse problemene. Så hvis du eier en Berlingo og vil vite hva du kan forvente, eller hvis du planlegger å kjøpe en, bør du lese denne artikkelen!

Slipping i giret

Citroën Berlingo er kjent for noen ganger å oppleve girslipping, et problem der girkassen ufrivillig faller ut av gir. Symptomene omfatter plutselige hastighetsendringer, høyt turtall og forsinket akselerasjon. Årsakene er vanligvis utslitte clutcher, defekte solenoider og degradert girkassevæske.

For å avhjelpe dette bør du regelmessig kontrollere og eventuelt skifte girkassevæske, sørge for at clutchene og magnetventilene er i optimal stand og følge de anbefalte vedlikeholdsplanene. Det er også en god idé å levere inn bilen med en gang du merker at den begynner å slite, slik at du unngår mer alvorlige skader på sikt.

  Nye Citroën AMI vs lignende elbiler

Harde/forsinkede girskift

Citroën Berlingo-eiere kan også få problemer med harde eller forsinkede girskift. Dette problemet kjennetegnes av en merkbar forsinkelse eller et rykk når bilen skifter gir. Årsakene kan være alt fra feil på girkassens kontrollmodul, forurenset eller for lite girkassevæske til problemer med solenoider.

Løsningen kan være å foreta regelmessige vedlikeholdskontroller og sørge for at girkassevæskenivået er riktig. Det er også en god idé å ta dette problemet opp med en fagmann for å være sikker på at det ikke dreier seg om noe mer alvorlig.

Manglende innkobling av gir

Dette problemet viser seg ved at bilen ikke klarer å skifte til ønsket gir, noe som påvirker bilens kjøreegenskaper, sikkerhet og komfort. De vanligste årsakene er problemer med girspolenoiden, feil i girkassens kontrollmodul eller alvorlige interne mekaniske feil i girkassen.

Løsningene omfatter profesjonell diagnostikk for å identifisere årsaken, etterfulgt av nødvendige reparasjoner eller utskiftninger. Det er verdt å nevne at dette problemet kan bli svært alvorlig, og at det noen ganger kan føre til at girkassen må bygges helt om.

Væskelekkasje

Væskelekkasjer i Citroen Berlingo kjennetegnes av pytter eller flekker av rød eller brun væske under bilen. Årsakene er ofte ødelagte tetninger, pakninger eller transmisjonsledninger, noe som kan føre til lave væskenivåer og overoppheting av transmisjonen.

For å håndtere væskelekkasjer må man lete etter lekkasjer, sørge for å tette lekkasjekildene, skifte ut skadede komponenter og fylle på den tapte girkassevæsken. Rask inngripen og regelmessig vedlikehold er avgjørende for å redusere eventuelle alvorlige konsekvenser.

  Citroën C3 Motorproblemer

Støyende girkasse

Det siste problemet vi skal snakke om i dag, er en girkasse som bråker, noe som kan kjennetegnes ved hvinende, klunkende, slipende eller brummende lyder når bilen står i gir. Disse problemene kan skyldes slitte lagre, ødelagte girtenner eller utilstrekkelig smøring på grunn av for lite eller forurenset girkassevæske.
Hvis du støter på noen av disse problemene, bør du ta bilen inn til profesjonell diagnostikk for å finne årsaken. Det er mange grunner til at dette kan skje, og det er svært viktig å finne den virkelige synderen. Sørg uansett for å være varsom med girkassen, da disse problemene ofte kan skyldes at du har vært for ivrig med å skifte gir selv, eller at du har lagt i revers mens bilen fortsatt kjører forover.

FAQ-seksjonen

Er EAT8 8-trinns girkasse noe bra?

EAT8 (Efficient Automatic Transmission 8-Speed) er et samarbeid mellom Peugeot, Citroën og den japanske produsenten Aisin. Den har generelt fått gode kritikker og er kjent for å gi jevne og effektive girskift, bedre drivstoffeffektivitet og reduserte CO2-utslipp sammenlignet med forgjengerne. Den gir en responsiv og avslappet kjøreopplevelse, spesielt i biler som er utstyrt med girspaker som gjør det mulig å styre girvalget manuelt.

Selv om den har en god del problemer, er det en girkasse som kontinuerlig kan gjøre jobben sin uten større problemer. Hvis du vedlikeholder den riktig og tar godt vare på den, bør den kunne vare så lenge du ønsker det.

  Nye Citroën ë-Dispatch elektriske vs lignende Electric biler

Er en Citroen Berlingo manuell bedre enn en automatisk?

Om man foretrekker manuell eller automatisk girkasse i en Citroën Berlingo avhenger i stor grad av individuelle kjørepreferanser, behov og under hvilke forhold bilen primært brukes. En manuell gir deg mer kontroll over bilens virkemåte, men den gir også en mer engasjerende opplevelse, og det kan være både positivt og negativt.

Manuelle biler er billigere i innkjøp, men de holder ikke verdien like godt som biler med automatgir. Totalt sett er ingen av dem objektivt sett bedre, begge har sine fordeler og ulemper. Det er imidlertid å forvente at de fleste kommer til å foretrekke automatiske modeller.

Bør jeg kjøpe en Citroen Berlingo?

Hvis du er bedriftseier, familiefar eller bare vil ha en MPV, er Berlingo et godt valg. Den gir deg stort sett alt du forventer av en bil, men den tilbyr ikke så mye mer enn det.
Den er ikke luksuriøs på noen måte, den kommer ikke til å vekke oppsikt, og den er ikke spennende å kjøre. Men som en bil som tar deg fra A til B, gjør den jobben sin veldig bra.

James M

Jeg bruker mer av tiden min på biler enn noe annet. Hvis du er som meg, vil du forhåpentligvis like det jeg skriver om biler på dette nettstedet. Kommentarer: james.may@luxurycarsa2z.com

Nyheter