Hvem eier Jaguar og hvor er Jaguar laget?

Jaguar produserer en av de mest sporty bilene i verden. Og til dags dato er det en av de beste bilprodusentene av luksus- og ytelsesbiler. Men hva er Jaguars historie? Hvem eier selskapet og hvor er de laget?

Jaguar eies for tiden av Tata Motors, en indisk bilprodusent kjent for å produsere luksusbiler. I utgangspunktet var Jaguar eid av British Motor holdings og deretter British Leyland. Det ble deretter kjøpt ut av Ford og nå eies det av Tata. Mens Jaguar biler er bygget over hele verden, har de fortsatt sitt viktigste produksjonsanlegg i Birmingham, England.

Historien bak Jaguars eierskap

Jaguar-opprinnelsen

Gjennom årene har Jaguar vært eid og administrert av forskjellige organer. Bilprodusenten var opprinnelig kjent som Swallow Sidecar Company, et selskap som produserte motorsykkel sidevogner. Det ble grunnlagt i Blackpool, England, i 1922 av William Lyons og Williams Warmsley.

I 1935 skiftet Swallow Side Company navn til S.S. Cars Limited. Samme år gjorde SS Cars Limited, i samarbeid med Standard Motor Co, det første settet med biler med modellnavnet –Jaguar. De inkluderte SS Jaguar 2,5 liter Saloon, SS 100 og SS 90.

Luksus Jaguarer blir berømte

Disse bilene ble snart kjent for sine slanke og fantastiske design. Men for bedre å skildre kvaliteten på produserte biler, ble navnet endret fra SS Cars til Jaguar Cars i 1945. Fra 1940 til 1960-tallet oversvømmet Jaguar markedet med utrolig luksus, sport og racerbiler, og stemplet dem som førsteklasses bilprodusenter. De inkluderte C-type racing sportsbiler og XK120.

For å utvide selskapet og produksjonsskalaen, i 1966, jaguar kombinert med British Motor Corporation danner British Motor Holdings. I 1969 fusjonerte BMH med Leyland Motor Corporation og ble britisk Leyland. Imidlertid rammet økonomiske vanskeligheter snart britiske Leyland. På grunn av dette brøt Jaguar i 1984 ut og ble et uavhengig selskap igjen.

  Jaguar XF-pålitelighet

Kjøpt ut av utenlandske bilprodusenter

I 1999 kjøpte Lincoln Jaguar Motors i et forsøk på å bygge et luksusmerke for å utvide sitt allerede slitende merke. Dette gjorde Jaguar til en del av sin topp bilgruppe sammen med Aston Martin, Volvo Cars og Land Rover.

Det var imidlertid ikke et godt trekk for Ford, da Jaguar ikke tjente noe under Fords ledelse. På grunn av dette solgte Ford Jaguar sammen med Land Rover til den indiske bilprodusenten Tata Motors i 2008.

I 2013 fusjonerte Tata Motors Jaguar og Land Rover for å føde navnet Jaguar Land Rover Limited, en privat medarbeider med hovedkontoret i Storbritannia.

Jaguar kaller skuddene

Under Tatas administrasjon var Jaguar mer selvforsynt enn den var under Ford. Endre de fleste av sine kjøretøy design og teknologi. Et bevis på denne endringen er I-pace SUV, den første elektriske Jaguar.

Interessant nok produserer Jaguar noen av de beste SUV-ene, luksus- og sportsbilene i dag. Jaguar-biler matcher og topper til og med noen av konkurrentene som Mercedes, BMW og Audi når det gjelder luksus, teknologi og ytelse.

Ser mot fremtiden, har Tata kunngjort at innen 2025 vil alle Jaguars være helelektriske. Det er litt av en overgang fra sidevognopprinnelsen.

Hvor er Jaguars laget?

Jaguar Land Rover har hovedkontor i Coventry, England, med sitt viktigste produksjonsanlegg i Birmingham, England. Jaguar har imidlertid spredt seg globalt og har nå produksjonsanlegg i forskjellige land, inkludert Kina, Østerrike og India. Hvert av disse landene har en spesifikk Jaguar-modell de produserer.

 • Fabrikken i Birmingham, England, produserer Jaguar XE, XF og F-type.
 • Anlegget i Solihull, England, produserer Jaguar F-pace
 • Wolverhampton, England er produsenter av motorforsamlingen for Land Rover og Jaguar.
 • I Graz i Østerrike produseres E-tempoet og I-pace i drift med Magna Steyr.
 • Changshu, Kina, produserer Jaguar XE, XF og E-pace, sammen med motormontering.
 • Pune, India monterer Jaguar XF ved hjelp av de komplette knockdown-settene. Knockdown-sett er samlinger av forskjellige komponenter bygget i en region, og deretter flyttet til et annet område for endelig montering.
 • Det er verdt å merke seg at før Ford solgte Jaguar til Tata, produserte Ford også noen Jaguarer i USA. Så ikke bli overrasket over å se en amerikansk produsert Jaguar.
  Volvo mot Jaguar: Pålitelighet

Biler som plasserte Jaguar på historiens sider

Siden starten av Jaguar har de britiske bilprodusentene introdusert mange biler i markedet. De fleste ble en suksess, og hjalp Jaguar med sitt rykte som bilprodusenter av luksuriøse premiumbiler. De har SUV-er, racerbiler og sportsbiler. Noen kjente modeller inkluderer:

 • SS Jaguar Saloon. Dette var den første bilen som ble laget som brukte Jaguar som modellnavn.

 • Jaguar XK120 fra 1948. Den vakre, stilige sportsbilen var den raskeste på den tiden, og kjørte en toppfart på 120 mph.

 • 1951 Jaguar Type-C. Dette ble brukt til å erstatte XK120 med mye lettere konstruksjon og et sporty utseende. Det dukket opp som vinneren av 1951 og 1953 «24 timer med Le Mans» løp, samt Remix Grand Prix i 1952. Det er den første bilen som brukte skivebremser for å vinne et løp.

 • Jaguar D-Type fra 1954. Dette er den første sportsbilen som vinner «24 hours of Le Mans» -løpet flere år på rad: 1955, 1956 og 1957.

 • 1961 Jaguar E-Type. De fleste betraktet det som den vakreste bilen som noen gang er laget.

 • Jaguar XJ220. I produksjon fra 1992-1994 var XJ220 den raskeste produksjonsbilen til Mclaren F1 ble introdusert. Den har en toppfart på 212.4 mph

 • Jaguar F-Type SVR. Dens utsøkte design er et minne om de tidlige Jaguars.

Vanlige spørsmål

Eier Tata Motors helt jaguar?

Ja, Jaguar er heleid av Tata Motors. I 2008 kjøpte Tata Jaguar sammen med Land Rover fra Ford for 2,3 milliarder dollar. Siden da har det stått på egen hånd, og etablert seg både som Jaguar Range Over i januar 2013, med hovedkontor i England.

  Polestar vs Jaguar pålitelighet - som er bedre?

Jaguars eierhistorie: British Motor Holdings holdt Jaguar fra 1966 til 1968. Det var da eid av britiske Leyland fra 1968 til 1984.  Det var under eierskap av Ford Motors fra 1999 til 2008. I 2008 solgte Ford den til Tata Motors, de nåværende eierne.

Er Jaguar et indisk selskap?

Jaguar er ikke et indisk selskap. Mens den indiske bilprodusenten Tata Motors, eier Jaguar nå, ble den født i England. Til dags dato er hovedkvarteret fortsatt i England. I tillegg ble mange Jaguarer i markedet i dag designet og produsert i England.

Hvem lager Jaguar-motorer?

I utgangspunktet ble Jaguar-motorer laget av Ford Motors. V8 og V6, bensin- og dieselmotorer var fra Ford. Noen av dem, som AJ-V6 og 60 V6, ble designet av Ford og modifisert av Jaguar. Jaguar Land Rover har imidlertid tatt skritt for å produsere sine egne motorer.

James M

Jeg bruker mer av tiden min på biler enn noe annet. Hvis du er som meg, vil du forhåpentligvis like det jeg skriver om biler på dette nettstedet. Kommentarer: james.may@luxurycarsa2z.com

Nyheter