Hvorfor sluttet Mercedes å lage GLK?

I løpet av de siste årene med GLK-produksjon bestemte Mercedes seg for å ta i bruk en ny designfilosofi og en ny navnestruktur. GL-klassen ble GLS, ML-klassen ble GLE, og GLK ble GLC. Mercedes introduserte også GLA.

Mercedes gjorde dette for å justere SUV-serien med sedan-serien fordi GLC er tilsvarende SUV C-klasse, GLA er A-klassen av SUVer, GLS er tilsvarende SUV S-klasse, og GLE er tilsvarende E-klasse av SUVer.

Designfilosofi

Mercedes endret sine SUV utvalg navn for å introdusere en mer sedan-orientert design språk for kommende SUV-modeller. Før dette tidspunktet ble GLK for det meste påvirket av G-klassen, da GLK var ganske boxy og oppreist. I dag er C-klassen i GLC ganske åpenbar, fordi GLC deler mange komponenter med C-klassen, noe som også senker utviklingskostnadene.

Mercedes endret navn på hele SUV-serien bortsett fra G-klassen, siden G-klassen alltid var »i en klasse for seg». Disse endringene gjorde SUV-serien mer helhetlig og enklere å forstå, noe som resulterte i en bekreftelse av merkevareidentiteten i Mercedes SUV-avdelingen.

Som hele bilmarkedet skifter til fordel for SUVer, bilprodusenter pumper mer penger til å designe SUVer på en mer slående, mer oppdatert måte, inkludert veletablerte detaljer i sedan tilbud.

Det samme er tydelig med Audi og BMW, da alle tre merkene kommer ut med «coupe» -varianter av SUVene sine.

Mercedes SUV navngivningsstruktur

Mercedes innså at C-, E- og S-klassemodellene har et sterkt merkenavn, så å endre navnet på SUVene slik at det ville gjøre SUVene mer tiltalende mot konkurransen. Dette gjelder spesielt med GLS, da Mercedes fortsetter å markedsføre GLS som «S-klassen av SUVer.»

  Vanlige problemer med Mercedes C230

S-klasseiteten til GLS er litt av en strekning, for nå i det minste, men det hjelper absolutt å forstå hva Mercedes ønsker å oppnå med GLS.  Merker som BMW har gjort dette i årevis, da X5 er den tilsvarende SUV-klassen i 5-serien og X3 samsvarer med 3-serien.

Mercedes ønsket også å gjøre en større innvirkning ved å introdusere nye navn. Merkevarer har en tendens til å «oppdatere» visse modeller etter et par år i produksjon, og en måte å gjenta det faktum at det er en ny modell i vaktlisten er ved å endre navnet, i stedet for bare ved å forklare det med forskjellige brosjyrer og presentasjoner.

Forbedringene på GLK

I tillegg til det friske utseendet og funksjonene, tilbyr GLC mye mer enn GLK. GLC er 4,3 tommer lengre enn den gamle GLK-en, noe som resulterer i 1,3 tommer mer benplass i baksetet. Selv om GLC er mye lengre, og all-around større enn GLK, klarte den fortsatt å miste 176 pund.

GLC tilbyr også mer bagasjerom, et mer luksuriøst interiør og mister haifinneten antennen, noe som gjør designet mye slankere og mer moderne på samme tid. Når det gjelder hele design- og funksjonslistene, er det ganske åpenbart at dette ikke bare er en mellomsyklusoppdatering.

Store endringer skjedde også under panseret da det nye GLC tilbyr mer drivstoffeffektive motorer, mer kraft og mer dreiemoment. GLC tilbyr også et fjæringssystem som er mye mer kompatibelt på veien, og mye mer dyktige off-road også, uten å ofre noe i prosessen.

GLC er absolutt et skritt eller to over den gamle GLK, og er bevis på at Mercedes har bestemt seg for å legge vekt på SUVer for å holde seg på sporet med den nåværende SUV-craze.

  Hvilken Mercedes har høyest slepekapasitet

Flere spørsmål om Mercedes SUV utvalg

Lever den nye navnestrukturen som Mercedes implementerte, opp til forventningene?

Med den nye navnestrukturen har Mercedes klart å gjøre hele sortimentet mye mer forståelig. Selv om noen SUV-modeller ikke lever opp til sine sedan kolleger for øyeblikket, Mercedes legger mer vekt på de kommende SUV-modeller som sikkert kommer til å bøte på det.

Den nye navnestrukturen klarte også å gi plass til nyere modeller, for eksempel GLA, da strukturen differensierte visse modeller fra andre. Dette skapte et gap der Mercedes kunne tjene penger.

Hvorfor gjorde ikke Mercedes dette fra begynnelsen?

Mest fordi ingen kunne ha forventet at SUV-er skulle bli så populære. Hvis SUV-er ikke nådde en slik popstatus, ville det meste av Mercedes SUV-serien ikke eksistere. Ved å endre SUV-navn nå, mercedes har en mulighet til å endre identiteten til produktet slik at det følger dagens trender i bilindustrien. 

Er det fornuftig å vurdere GLK nå?

Mens den nyere GLC absolutt tilbyr en overlegen opplevelse i nesten alle aspekter sammenlignet med GLK, er GLK fortsatt en flott familiebil. GLK var også kjent for å være en av de mest pålitelige moderne Mercedes-bilene. Selv om GLC er større i alle aspekter, tilbyr GLK fortsatt god plass.

GLK er avviklet, og du kan ikke kjøpe en ny GLK lenger, men det er mange gode tilbud på brukte GLK-modeller fordi de fleste har en tendens til å skifte til GLC. Gjennomsnittsprisen for en brukt GLK er rundt $ 18k, og til den prisen er det absolutt et fristende forslag.

  Mercedes 190E (W201) - Alt du trenger å vite

Er det noen tegn til SUV popularitet bremser ned?

I 2019 solgte SUV-er sedans 2 til 1. Og 2015 var det første året SUV-salget overgikk salget av sedans. Etter hvert som livsstilen fortsetter å endre seg, forventes det at varebiler, SUV-er og hentinger vil utgjøre rundt 75 prosent av hele nybilsalget i USA.

Noen designere har gått så langt som å si at SUV er «neste bil», at hele bilen silhuett er i ferd med å endre seg til fordel for SUVer. I de eldre dagene ble SUV-er sett på som en fungerende manns biler, og du ville bare kjøpe en hvis du måtte. De ble oppfattet som lavere kvalitet sammenlignet med sedans, og de var, men bare fordi bilprodusenter gjorde dem slik.

Det er selve grunnen til at SUVer faktisk kan fortsette å dominere, for nå er bilprodusenter tilbøyelige til å tilby det beste, vel vitende om at det bare kan lønne seg.

James M

Jeg bruker mer av tiden min på biler enn noe annet. Hvis du er som meg, vil du forhåpentligvis like det jeg skriver om biler på dette nettstedet. Kommentarer: james.may@luxurycarsa2z.com

Nyheter