Er Apple CarPlay verdt det?

Apple CarPlay er et system designet av Apple som lar deg  bruke iPhone-appene dine rett på bilens sentrale infotainmentsystem. Nesten alle nyere biler er tilgjengelige med Apple CarPlay, og noen av dem tilbyr deg til og med disse funksjonene rett fra fabrikken.

Det er utvilsomt klart at Apple CarPlay er et nyttig system som har mange fordeler i forhold til de fleste moderne infotainmentsystemer. For det første kan du også bruke det samme systemet uansett hvilken bil du kjører, og du kan bruke de beste appene til visse formål.

Alle moderne infotainmentsystemer tilbyr ikke nesten like mange funksjoner som moderne iOS- og Android-enheter gjør. Dette betyr at å stole på Apple CarPlay gir deg en mer sømløs og mer praktisk måte å dra nytte av telefonen mens du kjører uten å komme i trøbbel.

Imidlertid er Apple CarPlay vanligvis et kostbart ekstra alternativ, og det er noen ganger ikke engang tilgjengelig for visse biler.  Hvis du kjøper deg en dokkingstasjon til telefonen din og stikker it på frontruten, kan du  bruke telefonen til navigasjon, og bilens infotainmentsystem for underholdningsformål.

Fordeler med Apple CarPlay

For å nå en god konklusjon om Apple CarPlay er verdig eller ikke, må vi se på positive og negative. Det viktigste positive er en enkel tilkobling, da de fleste moderne biler tilbyr trådløs Apple CarPlay. Selv om bilen din ikke gjør det, er alt du trenger å gjøre å aktivere Siri og koble til via en lynkabel.

Som nevnt tidligere lar Apple Car Play deg bruke Siri når du kjører bilen, noe som er en stor fordel fordi de fleste moderne bilstemmekommandosystemer ikke er i nærheten så avanserte som Siri og Google Assistant er. Du kan gjøre og svare på anrop enkelt, og du kan administrere kontaktene dine på samme måte som du vanligvis gjør.

  Er hurtiglading dårlig for elbiler?

Teksting under kjøring er både ekstremt farlig og svært straffbart. Apple CarPlay gjør det imidlertid mulig å lese og diktere tekstmeldinger, noe som betyr at du praktisk talt kan tekste mens du kjører uten engang å se på skjermen.

Endelig er den største fordelen med Apple CarPlay muligheten til å bruke iOS-appene dine rett på bilens sentrale infotainmentskjerm. Du kan bruke alle de populære appene som Spotify eller Waze som nesten alltid er mye mer nyttige enn hva bilens innebygde alternativ er.

Ulemper med Apple CarPlay

Apple CarPlay er ikke perfekt, så du må være godt klar over alle fordeler og ulemper før du kan ta en god kjøpsbeslutning. Først av alt er Apple CarPlay fortsatt overveiende tilgjengelig som et kostbart ekstra utstyr som noen ganger kan koste mer enn tusen dollar.

Mens du bruker Apple CarPlay,  handler du i hovedsak bilens infotainmentskjerm for CarPlay, noe som betyr at du ikke kan kontrollere noen aspekter av bilen din, for eksempel å slå omgivelseslyset eller justere setene dine.

Dette er ekstremt nervepirrende ettersom mange nyere biler er avhengige av infotainmentskjermen selv for å justere grunnleggende car-funksjoner som klimakontroll. Til slutt lar Apple CarPlay deg bare bruke en bestemt mengde iOS-støttede apper, noe som betyr at ikke alt på telefonen din kan vises på bilens skjerm.

Hvordan du bruker bilen er en viktig faktor

For å avgjøre om Apple CarPlay er nyttig for deg eller ikke, må du balansere positive og negative og prøve å komme med en konklusjon som er både logisk og økonomisk forsvarlig.  Hvis du hovedsakelig bruker telefonen på en dokk mens du kjører, kan det være bedre å hoppe over Apple CarPlay.

  Trenger moderne biler rustisolering?

Hvis du hater å bruke dokkingstasjoner og liker å ha alt på fingertuppen eller bruke flere biler samtidig, er det bedre å gå for Apple CarPlay. Videre, hvis du er drosjesjåfør og noen som kjører mye, og du vanligvis stoler på apper som Waze for å veilede deg, er CarPlay en verdig vurdering.

Fra et videresalgssynspunkt er det bedre å velge CarPlay, da funksjoner som disse blir stadig viktigere. Imidlertid, hvis du kjøper brukt, er CarPlay ikke en funksjon som dikterer den nåværende videresalgsverdien til en bil, så det er bedre å velge den enn å hoppe over den hvis den er tilgjengelig.

Delen Vanlige spørsmål

Hvor mye koster Apple CarPlay ?

Det avhenger av den aktuelle bilen, og om CarPlay til og med er på tilleggsutstyrskatalogen eller ikke. Noen biler tilbyr CarPlay som standard, mens noen biler ikke engang tilbyr CarPlay i det hele tatt. Selvfølgelig er begge disse i mindretall sammenlignet med resten av bilindustrien.

For rimeligere biler som japanske økonomibiler, forventes det at du betaler noen hundre dollar hvis du vil ha Apple CarPlay, men merker som Ferrari eller Porsche kan belaste deg fem ganger så mye for det samme systemet.

Er Android Auto bedre enn Apple CarPlay?

Det avhenger av personen du spør som en vanlig iPhone-bruker, vil sannsynligvis foretrekke CarPlay mens en vanlig Android-bruker sannsynligvis er opptatt av å  bruke Android Auto. Apple Maps er imidlertid ikke en app så avansert nok som Waze eller Google Maps, så hvis du ikke bruker Waze og du bruker Google Maps, er Android Auto et bedre valg mellom de to.

  Hvilken bil er den sikreste i en kollisjon?

Uansett hvordan du ser på det, avhenger det av hva du vil at systemet skal gjøre. Det er verdt å nevne at begge disse tilbyr mer eller mindre de samme funksjonene, og det hele koker ned til hvilket operativsystem du bruker på daglig basis.

Hvor  avanserte er dagens infotainmentsystemer for biler?

De fleste av dem mangler bak den nåværende generasjonen smarttelefonteknologi, og dette vil sannsynligvis ikke endres fordi nye telefoner slippes hvert år mens nye biler slippes hvert 4-6 år. Dette betyr imidlertid ikke at noen infotainmentsystemer ikke er sofistikerte og avanserte nok.

Tesla, Audi, BMW  og Mercedes er for tiden ledende når det gjelder avanserte sofistikerte infotainmentsystemer, men de er ikke i nærheten så avanserte som dagens generasjons iOS- og Android-enheter. Vær det som mulig, for å bruke bilens infotainmentsystem i sin helhet, må du bruke den uten CarPlay.

James M

Jeg bruker mer av tiden min på biler enn noe annet. Hvis du er som meg, vil du forhåpentligvis like det jeg skriver om biler på dette nettstedet. Kommentarer: james.may@luxurycarsa2z.com

Nyheter