Hvilke biler har en roterende motor?

Roterende (Wankel) motorer pleide å være en standard for mange motordrevne kjøretøy, men takket være betydelige effektivitetsforbedringer og kostnads-efectivenes, seiret den stempeldrevne motoren.  Roterende motorer er ikke like ekonomiske fordi de tilbyr et lavere kompresjonsforhold og termodynamisk effektivitet.

På den annen side er de mye jevnere og roligere fordi det er færre bevegelige deler inne i en roterende motor, og disse delene er langsommere å flytte. Kompresjonsforholdet til en rotary motor er lavere, indre motorkomponenter beveger seg også langsommere , noe som i teorien gjør dem mer pålitelige på lang sikt.

Mazda er et merke kjent for å lage gode roterende motorer, og Mazda RX-7 og RX-8 er de to mest populære Mazda roterende motor biler.  Citroen GS Birotor var også tilgjengelig med en roterende motor, men GS Birotor klarte ikke å være pålitelig og effektiv, noe som betydde at bare noen få hundre av disse noen gang var built.

NSU var et tysk bilmerke fra den kalde krigen, NSU Wankel Spider og NSU Ro80 var de to beste bilene de noen gang har bygget, begge med roterende motorer.  Den mest fantastiske bilen med en roterende motor er LeMans racer Mazda 787B, den eneste roterende motorbilen som noen gang har vunnet 24hrs av LeMans.

Mazda RX-7 – JDM Royalty

Hvis du er en bilentusiast, er sjansen stor for at du allerede er overveldet av RX-7 fordi denne roterende motoren Mazda sportsbil er en av de mest berømte JDM-tunerbilene som noen gang har eksistert.  RX-7 er tilgjengelig med en 12A Turbo eller ikke-turbo-motor, 13B-motor i enten en ikke-turbo, enkelt turbo eller sekvensiell twin-turbo-konfigurasjon.

Noen sier at RX-7 er den aller beste driftbilen som noen gang har eksistert, men skjønnheten i RX-7 er at den kan levere stort sett i alle aspekter av dristig kjøring. De  å få er andre generasjon RX-7 eller den overlegne tredje generasjon. $ 2500 – $ 3000 er den lavere du må betale for andre generasjon mens tredje generasjon RX-7 koster mer enn dobbelt så mye som det i gjennomsnitt.

  Har bilen min et tidsbelte eller kjetting?

Mazda RX-8 – Verdig etterfølger til RX-7

Det er umulig å snakke om roterende motorer uten å nevne Mazda, og RX-8 er også helt øverst på den beste billisten for roterende motorer.  RX-8 var den siste ekte roterende motoren på markedet, og RX-8 opphørte produksjonen i 2012. RX-8 hadde mye hype å leve opp til med tanke på at det var RX-7s etterfølger.

Alt i betraktning levde RX-8 opp til hypen fordi 13B-motoren hadde alle de store egenskapene en roterende motor burde ha – jevn effektlevering, høy RPM-rekkevidde, sprø lyder. Imidlertid hadde den også alle de iboende ulempene ved en roterende motor, og det er drivstoffineffektivitet og dårlig pålitelighet.

Citroen GS Birotor – Godt forsøk Citroen

Citroen GS er sannsynligvis en av de største hitene Citroen noensinne har gjort, men GS Birotor faller absolutt ikke inn i det bildet.  Det offisielle navnet var Citroen GZ, men de fleste refererte til det som Birotor GS.  Likevel tilbød BS Birotor en utrolig jevn kraftleveranse, og den hydropneumatiske fjæringen var fantastisk.

Oljekrisen i 1970 begynte imidlertid, og den signaliserte en nedadgående spiral for GZ Birotor fordi den var en utrolig ineffektiv bil som ikke kommer som noen overraskelse. Tross alt er roterende motorer iboende ineffektive.  Mindre enn 900 av disse ble noen gang bygget, og Citroen ønsket å fornekte modellen helt,  men klarte ikke å gjøre det.

  Hva er den tregeste bilen i verden

NSU Spider/NSU Ro80 – Bestefar til moderne Audi

NSU lå i tidligere Vest-Tyskland, og det var det aller første vestlige merket som utviklet en roterende motor.  De to mest populære modellene var Wankel Spider og Ro80, som begge tilbød en 995cc roterende motor med rundt 105bhp.

Begge disse er forhjulsdrift, men pålitelighet var en stor bekymring.  Det er verdt å nevne at dagens Audi hadde sine røtter i NSU bilselskapet.

MAZDA 787B – Et ikon av motorsport

Mazda 787B er den eneste bilen utstyrt med en roterende motor som noen gang har vunnet i den mest prestisjefylte motorsporten selv av dem alle – LeMans 24 timer.  Som sådan kommer det ikke som noen overraskelse at verdiene til Mazda 787B racerbiler har bokstavelig talt gått gjennom taket til mer enn 2 millioner dollar.

787B er utstyrt med en 4-rotor 700hp 9000RPM-motor, det kombinerte forholdet mellom kraft og vekt på 787B er 843hp per tonn. 787B er preget av en skrikende motorlyd som er så høy at 787B ikke engang kan brukes på de fleste moderne racerbaner.

Delen Vanlige spørsmål

Gjør roterende motorer comeback?

I ganske mange år var ingen nå interessert i å lage roterende motorer fordi de koster mye penger å utvikle, og de koster mye penger å kjøre. Mazda har imidlertid bekreftet at de vil lage en bil med en roterende motor for modellåret 2022.

Den aktuelle bilen kommer imidlertid ikke til å konkurrere med slike som RX Mazda-familien fordi motoren er beregnet på Mazda MX-30, den kommende Mazda EV / Hybrid.  Vær det som mulig, å designe en roterende motor for noe formål betyr absolutt at den roterende motoren fortsatt har noe å tilby, selv i 2022.

  Hva er den raskeste familiebilen?

Er roterende motorer mer pålitelige og billigere å vedlikeholde?

I teorien bør de i praksis ikke være så mye. Som nevnt tidligere består roterende motorer av færre bevegelige deler, noe som betyr at det er færre problemer å få med en roterende motor.

Historien har imidlertid vist at roterende motorer egentlig ikke er mer pålitelige enn deres stempeldrevne kolleger.  Når det gjelder vedlikehold, er de billigere å vedlikeholde, men bare hvis du vet hva du gjør fordi det å opprettholde en roterende motor er en helt annen historie.

Hvilken roterende motorbil er den beste å kjøpe?

Den beste roterende motoren å kjøpe akkurat nå er sannsynligvis en tidligere Mazda RX-8-modell fordi den kan fås for mindre enn $ 10k for et anstendig eksempel. Selvfølgelig er RX-8 ikke så pålitelig, men det er ikke forferdelig. Dette er spesielt fornuftig hvis du vet en ting eller to om å opprettholde roterende motorer selv.

RX-8 er en springbrett mellom en svunnen tid med Mazda roterende motorer og moderne forbruker daglige biler. Dette betyr at RX-8 kan kjøres daglig, men det kan også stilles inn for å produsere dumme hestekrefter, og det kan også drive etterspørselen.

James M

Jeg bruker mer av tiden min på biler enn noe annet. Hvis du er som meg, vil du forhåpentligvis like det jeg skriver om biler på dette nettstedet. Kommentarer: james.may@luxurycarsa2z.com

Nyheter