Hvilke bildører åpnes oppover?

Det er et par forskjellige gjentakelser av dører som går opp, og de mest kjente av dem alle er sommerfugldører, saksedører og gullwing dører. Noen produsenter som Koenigsegg liker å endre dørene litt slik at de kan skille seg ut litt mer enn resten.

Dører som disse er ofte forbundet med eksotiske biler som sportsbiler, superbiler eller klassiske biler.  Poenget med disse dørene er å påkalle drama og få brukeropplevelsen til å føles mer som en anledning i stedet for en dagligdags forekomst.

Som sådan er disse dørene ikke så vanlige som bringer ganske mange advarsler med det. Deler er vanligvis eksponentielt dyrere, og du må ofte bestille deler direkte fra produsenten som øker prisen betydelig sammenlignet med vanlige dører.

Alt i alt kan disse dørene bli funnet på biler laget av Lamborghini, Ferraris, McLarens, Mercedes Benz, Pagani, BMW, Maserati, Rimac, Alfa Romeo, Ford og så videre.

Saksedører – Gjort kjent av Lamborghini Countach

En mann ved navn Marcello Gandini kom opp med et design for superbil etterfølgeren til den legendariske Lamborghini Miura. Marcello var tungt involvert i bildesign tilbake på slutten av 1960-tallet, og den aller første bilen med saksedører var konseptbilen Alfa Romeo Carabo fra 1968  .

Imidlertid fortsatte Gandini å designe den ikoniske Lamborghini Countach som var den aller første Lamborghini som brukte saksedører, og siden den gang ble saksedører et kjennetegn på hvert flaggskip V12 Lamborghini. Etter greven kom Diablo, deretter Murcielago, og nå Aventador.

Saksedører var imidlertid ikke bare begrenset til Lamborghini superbiler. Andre superbiler som Lykan Hypersport brukte også en iterasjon av saksedører som også gikk opp, men these dører ble hengslet på baksiden som var et unikt preg.

  Hvordan hindrer jeg bilen i å ruste?

Butterfly dører – Gjort berømt av McLaren F1

Sommerfugldører er forskjellige fra saksedører, selv om mange tror at de er de samme. Hovedforskjellen mellom disse to er at sommerfugldørene åpnes opp og utover, mens saksedører går rett opp.

En annen forskjell mellom disse to er det faktum at sommerfugldører ofte både er topphengslede og hengslede på A-søylen mens saksedører vanligvis er hengslet på ett sted, og det er en av søylene. McLaren F1 var ikke den første bilen som hadde sommerfugldører, men det var definitivt bilen som gjorde dem berømte.

Helt siden da har alle McLaren-modeller hatt sommerfugldørdesignet, og det gjør de fortsatt.  Ferrari er også opptatt av å bruke sommerfugldører til sine toppmoderne modeller som Ferrari Enzo og LaFerrari. BMW bruker sommerfugldørdesignet på BMW i8, og Ford bruker også sommerfugldører på nye Ford GT.

Gullwing/Falcon dører – Gjort kjent av Mercedes 300SL

Gullwing/Falcon dører er de sjeldneste av dem alle, og bare en håndfull biler bruker denne døren design, og Mercedes 300SL Gullwing var bilen for å gjøre dem berømte. Den store betydningen av denne dørdesignen er tydelig med 300SL fordi roadster-versjonen ikke har disse dørene som igjen senket verdien av 300SL Roadster-modeller.

Bugatti Type 64 brukte denne dørdesignen noen gang tidligere, men Type 64 er så sjelden at ikke mange mennesker engang vet at den eksisterer.  Imidlertid er det en annen bil som uten tvil er enda mer kjent enn alle bilene lytter i denne artikkelen som også bruker Gull-wing dører, og det er den legendariske DeLorean.

  Hva er fordeler og ulemper med å kjøpe en bruktbil?

Selv om gullvingedører ikke var noe sted å se i evigheter, var Mercedes SLS AMG den åndelige etterfølgeren til 300SL. SLS var også tilgjengelig i kupé- og roadsterform, men bare kupéversjonen var utstyrt med Gullwing dører.

 Tesla Model X var den første SUV-en og sannsynligvis den eneste som noen gang har brukt Gull-wing eller som Tesla liker å kalle dem – Falcon dører. Tesla brukte dette dørdesignet fordi det får bilen til å se mer futuristisk ut, og det  gjorde også bilen mer praktisk.

Delen Vanlige spørsmål

Hva er den kuleste typen bildører?

De kuleste dørene er bygget av Koenigsegg, og de kalles «Dihedral Synchrohelix Actuation» dører. Disse dørene kombinerer et par forskjellige mekanismer for å gjøre dørene unike for Koenigsegg. De er utstyrt med ekstremt avanserte hengsler som åpner døren ut og opp, men ikke som sommerfugldører.

Disse dørene er mye mer komplekse enn det. When de er åpnet det virker som om de ikke engang er festet til selve bilen. De er også utstyrt med nærhetssensorer for å måle avstanden mellom dørene og gulvet riktig for ikke å skade dørene fordi de kan styres med en fjernkontroll.

Hva er den rareste typen bildører?

BMW er et merke kjent for konservatisme når det gjelder sportsbiler. De vet hva BMW-kunder ønsker, og de leverer uten å gjøre et stort oppstyr om det, i hvert fall før de laget den nye BMW M3 / M4. Imidlertid var BMW Z1 litt av et eksperiment av BMW fordi det var den første, og definitivt den siste BMW kupé til sport skyvedører.

  Hvilken SUV er best å sove i?

Skyvedører er faktisk ikke uvanlige i bilindustrien fordi mange varebiler og minibusser bruker dem, men dørene som finnes på Z1 glir nedover, noe som er ganske rart. Som sådan er BMW Z1 den desidert rareste bilen der ute når det gjelder dører.

Hvilke andre typer dører er det?

Foruten vanlige dører og dørtyper som er oppført her, er det også noen interessante dørtyper der ute. De mest kjente av dem alle er selvmordsdører som for tiden bare brukes av Rolls Royce, men andre merker som Lincoln, Mazda og BMW brukte dem de siste årene.

Aston Martin bruker såkalte «Swan Doors» som åpner i en liten vinkel for å perfekt stille dem opp med Aston Martin-vingene som ligger på skiltet.  Førstegenerasjons Ford GT bruker såkalte «Guillotine Doors» av åpenbare grunner, men de ble designet på den måten for å gjøre oppføringen så enkel som mulig mens du bruker hjelm.

James M

Jeg bruker mer av tiden min på biler enn noe annet. Hvis du er som meg, vil du forhåpentligvis like det jeg skriver om biler på dette nettstedet. Kommentarer: james.may@luxurycarsa2z.com

Nyheter