Har bilen min et tidsbelte eller kjetting?

Formålet med en tidskjede/tidsbelte er å sikre at motoren går perfekt sammen når den synkroniserer en haug med gir og spaker. Som sådan er kjedet / beltet en av de mest avgjørende delene av motoren din, hvis den plutselig svikter, er sjansen stor for at motoren din er i stor fare.

Forskjellen mellom en kjede og et belte er åpenbart materialet, og det faktum at beltet sitter på utsiden av motoren, mens kjedet går inn i motoren fordi det trenger riktig smøring. Et belte pleide å være en roligere løsning, men nyere biler utstyrt med kjettinger er like quiet  som beltemotpartene.

Hvis du vil avgjøre om bilen din er run av en kjede eller et belte, er alt du trenger å gjøre å se på siden av motoren, hvis det er et plastrom rett i nærheten av motoren, er sjansen stor for at du ser på et timingbelte.

Foruten selve rommet, er den beste måten å fortelle på å konsultere brukerhåndboken, da alle brukerhåndbøker viser slik informasjon i  motordelen.

Formålet med et tidsbelte/kjede

Et tidsbelte/kjede har til oppgave å koble veivakselen til kamakselen på en synkronisert måte. Disse komponentene sikrer at tidspunktet mellom åpning og lukking av motorventilene er så presist som mulig, slik at drivstoffet kan komme inn så effektivt som mulig.

Ther  hele operasjonen noe lik sykkelpedaler. I et forsøk på å oppnå maksimal effektivitet,tilbyr moderne-dagbiler belter eller kjeder som er så synkroniserte så  godt de kan være. Når stemplene stiger og faller, må tennpluggene tenne drivstoffblandingen på et  nøyaktig tidspunkt.

Dette kalles motortid, og ethvert problem med timingen kan lett høres fra utsiden. Hvis timing beltet / kjedet er litely ut  av wack, motoren vil gå grov, men det  er ikkenoe katastrofalt så lenge det forblir  bare  litt ut  av  wack.

  Hva er den beste SUV for en kort person?

Hvis timingen roter helt opp, vil stemplene og ventilene ikke synkroniseres, og dette kan være terminal for deg  r-motor. Oftere enn ikke resulterer dette i bøyde motorkomponenter og store biter av metallpumpe gjennom motoren din som til slutt kan ødelegge motoren helt.

Fordeler med et tidsbelte over en tidskjede og omvendt

Nå,  når du er helt klar over formålet med en kjede / belte, nåer det på tide å tenke over forskjellene mellomde to, og grunnen til at et belte er bedre enn en kjede, og omvendt. Dette er de to vanligste motortidsmetodene, men det er en ting som heter »pushrod V8» som bruker en helt annen  timingløsning.  

Den mest åpenbare differensieringsfaktoren mellom disse to  timingmetodene  er konstruksjonen. Et timingbelte er laget av industriellgummi somsikrer quiet  drift, og det er mye lettere å erstatte fordi det går utenfor motoren som gir enkel tilgang.

Et timingbelte er en holdbar timingløsning  som også er mye billigere å erstatte. En tidskjede er derimot laget av metall som sikrer enda større holdbarhet. Men det koster mer å erstatte fordi den går gjennom selve motoren, og dette krever delvis demontering av motoren.

Som nevnt tidligere var en tidskjede mye høyere, men i dag har kjeder nådd et nivå av sammenlignbar stillhet. En kjede smøres også når den passerer gjennom motoren, og på grunn av dette varer en kjede vanligvis lenger enn et tidsbelte.

  Hva er den beste bilen for transport av kajakker?

Utskifting av tidskjede/belte

Både beltet og kjedet krever  en erstatning fra tid til annen, men en stor forskjell mellom de to er at du generelt kanforvente at en godtvedlikeholdt  timingkjede skal vare dobbelt så lenge som et godt vedlikeholdt tidsbelte.

Når det er sagt, bør en timing belte erstatning planlegges inn ibilensserviceintervaller hver 60k miles eller omtrent tre år av gangen. Men et tidsbelte bør inspiseres på årsbasis fordi det spiller en så massiv rolle i motorkjøringsprosessen.

Når det gjelder tidskjeder, trenger de også en årlig inspeksjon for å sikre at alt fungerer problemfritt. Et av de største problemene med en tidskjede er ikke selve kjeden, men ofte er det kjedestrammeren som har en tendens til å bryte først.

Uansett bør du sørge for at oljekvaliteten du bruker er så best som den kan være fordi lavgradig olje kan forkorte levetiden til tidskjeden betydelig.

Delen Vanlige spørsmål

Hvor mye koster det å bytte ut et tidsbelte/kjede?

Mens du bytter ut tidsbeltet, bør du også bytte ut vannpumpen, da arbeidet som følger med krever demontering av begge deler. Som sådan selger noen anerkjente produsenter som Bosch timingbelte og  vannpumpekombinasjoner til rundt $ 100-150, og arbeidskostnadene er vanligvis rundt $ 100.

På den annen side koster en timingkjede mye mer penger å erstatte fordi det koster dobbelt så mye, og det krever ganske mye arbeidskraft. Når det er sagt, ser du ofte på en $ 1000 + regning for en kjede- og vannpumpeutskifting helt.

  Best brukte biler for høye sjåfører

Kan du sette et tidsbelte på en bil utstyrt med en tidskjede?

Tidskjeder koster mye mer penger, men de er mer holdbare. Hvis du planlegger å utstyre en kjede-utstyrt bil med et timingbelte, bør du hoppe over det, da det ikke er mulig  siden  timingkjeden passerer gjennom motoren, og et tidsbelte gjør det ikke.

En  slik prosess vil være ekstremt uøkonomisk og muligens terminal for motoren din. Vedlikehold av kjetting/belte er en av de viktigste aspektene ved bilvedlikehold og bør aldri tas lett på.

Hva er tegnene på et dårlig timingbelte / kjede?

Det er mange forskjellige måter man kan identifisere en defekt timing kjede / belte. Hvis dur  motor misfires eller det bare går dårlig på tomgang, er sjansen stor for at beltet / kjedet er ute av wack. Hvis du kommer over metallspon  i oljen din, er dette et tegn på dårlig motortid.

Ujevne omdreininger, tikkende lyder,  og slike er også åpenbare signs at det kan være et problem medkjeden / beltet. Når du opplever noen av disse, bør du inspisere bilen umiddelbart, da motoren din kan være i stor fare for å eksplodere bokstavelig talt.

James M

Jeg bruker mer av tiden min på biler enn noe annet. Hvis du er som meg, vil du forhåpentligvis like det jeg skriver om biler på dette nettstedet. Kommentarer: james.may@luxurycarsa2z.com

Nyheter