Hvilke biler har samme boltmønster som Volvo

Et hjulboltmønster (også kjent som knastmønsteret) er en måling som danner en sirkel gjennom alle knasthullene på  et hjul. Dette mønsteret brukes til å stramme hjulene perfekt til hjulenheten, noe som betyr at det må samsvare. Ikke alle biler har samme hjulboltmønstre, men mange merker deler samme måling.

Volvo, et svensk premiumbilmerke bruker 5×108 boltmønsteret som også brukes av merker som Citroen, Ferrari, Ford, Jaguar, Land Rover, Lincoln, Peugeot og Renault. Det er mange andre merker som bruker 5×108-målingen, men ikke for hele katalogen som det er tilfelle med disse merkene.

Dette betyr at du kan bytte hjulene mellom disse merkene hvis du også samsvarer med andre viktige hjulmålinger som diameter og hjulbredde. Det er måter man kan montere hjul på en bil med et annet boltmønster, men det krever at du enten gjør litt maskinering eller investerer i ettermarkedsløsninger.

Hvis du bestemmer deg for å bytte hjul mellom forskjellige merker, må du sørge for å gjøre det i samsvar med bilens brukerhåndbok.  Hjulene og dekkene dine er avgjørende for trafikksikkerheten din, noe som betyr at du må gjøre alt perfekt.

Volvo bolt mønster – Spesifikasjonene

Et 5×108 boltemønster (pitch circle diameter) leser i hovedsak at hjulet ditt er laget av 5 pigger som danner en sirkelmåling på 108 mm. Disse kan også måles i tommer som i dette tilfellet er 5×4.3 tommer.  Som tidligere nevnt bruker forskjellige merker forskjellige boltemønstre av en rekke årsaker som kommer til å bli nevnt senere i denne artikkelen.

Årsaken til at Volvo deler det samme boltemønsteret med merker som Land Rover og Ford, er at Ford kjøpte Volvo tilbake i 1999 og Volvo var en del av Ford frem til 2010.  Volvo ble senere kjøpt av et kinesisk selskap, Geely Automotive, men de bestemte seg for å beholde det samme boltmønsteret av forskjellige grunner.

  Er Volvo mer pålitelig enn Tesla?

Imidlertid kommer ikke alle Volvo-modeller med 5x108mm boltmønster som visse eldre modeller, for eksempel Volvo 40-serien, bruker et klassisk 4x114mm boltmønster.  Dette betyr at Volvo Series 40-modeller ikke kan bruke hjul fra andre Volvo-modeller, i hvert fall ikke uten visse modifikasjoner.

For alltid å være sikker på at bilen din bruker et bestemt boltmønster, gå gjennom brukerhåndboken , da denne informasjonen ofte finnes der.

Hvorfor bruker merkevarer forskjellige boltemønstre?

Når du tenker på det, gir det ingen mening at merker bruker forskjellige boltemønstre hvis det absolutt ikke er noen grunn til det. Men da de fleste av disse merkene begynte å lage biler, valgte de sitt eget boltmønster fordi de anså det for å være overlegen alle de andre på en eller annen måte.

Som sådan brukte Volvo stort sett alltid 5x108mm helt siden de begynte å lage nyere biler.  Dette gjelder for alle andre merker der ute.  Det er en viss fortjeneste for visse biler å bruke forskjellige boltemønstre, spesielt kommersielle varebiler, lastebiler eller tungt utstyr, da disse trenger flere bolter for å holde på et mye tyngre hjul og dekk.

Terrengkjøretøy har også en tendens til å ha flere bolter av lignende grunner. Vi må også nevne det faktum at flere bolter betyr mer stål som brukes til å lage dem. Flere hull på hjulet betyr også at mer stålarbeid må gjøres. Dette virker kanskje ikke somen betydelig utgift, men det kan bli en etter flere tiår med kontinuerlig bilproduksjon .

  Hvilken Volvo har 3 rader?

Hvordan kan jeg bytte hjul mellom forskjellige merker?

Når det gjelder å bytte hjul mellom forskjellige bilmerker og bilmodeller, må noen målinger bare passe perfekt.  For det første må du sørge for at hjulstørrelsen (diameter og bredde) og hjulforskyvningsmålinger er de samme. Et bestemt boltmønster bør også være det samme, men som tidligere nevnt kan disse endres med såkalte hjuladaptere.

De to viktigste målingene er hjuldiameteren og -bredden,  og du bør ikke endre disse selv. Biler med dekk av forskjellig størrelse kan være ekstremt usikre, spesielt hvis hjuldiameteren er forskjellig. Hvis hjulbredden er forskjellig, vil bilens trekkraft være ubalansert, noe som kan øke sjansene for understeer og oversteer betydelig.

Alt i alt, sørg for å konsultere deg selv med noen som har mer erfaring med dette enn du gjør.

Delen Vanlige spørsmål

Er hjuladaptere trygge?

En hjuladapter er utformet for å endre boltmønsteret slik at et hjul får plass på en hjulenhet selv om boltemønstrene ikke stemmer overens.  Disse er typisklaget av aluminium av flykvalitet, men noen er støpt av rustfritt stål.  Disse må også være nøyaktig maskinert i motsetning til bare smidd som smiing ikke nødvendigvis børe den samme frukten når det gjelder tilpasning.

Alt i alt kan hjuladaptere være helt trygge hvis du kjøper en fra en anerkjent forhandler. Du må også installere dem perfekt som enhver wiggle room mellom hjulenheten og hjulet kan forårsake store vibrasjoner, spesielt på motorveien.

  Volvo S60 - Alt du trenger å vite

Hvordan måle et hjulboltmønster?

Jegf hjulet er laget av et jevnt antall hull (4,6,8…), alt du trenger å gjøre er å måle avstanden mellom sentrene av to motsatte hull.  Pass på at du alltid bruker hull som er rett overfor hverandre, da dette er den eneste riktige måten å gjøre det på.

På den annen side måles et oddetall av bolthull fra baksiden av ett hull til midten av det andre hullet.  Alt du trenger å gjøre er å lage en perfekt sirkel som betyr at sirkellinjen må gå direkte gjennom midten av alle hullene på hjulet.

Kan jeg bytte hjul hvis begge hjulene har samme antall hull?

Ikke nødvendigvis. Du må huske på at et bestemt boltmønster er laget av antall hull og sirkeldiameteren. Dette betyr at to hjul kan ha samme antall hull, men ikke nødvendigvis samme sirkeldiameter.

James M

Jeg bruker mer av tiden min på biler enn noe annet. Hvis du er som meg, vil du forhåpentligvis like det jeg skriver om biler på dette nettstedet. Kommentarer: james.may@luxurycarsa2z.com

Nyheter