Påvirker en takluke bilens ytelse?

En takluke er et ekstremt populært stykke ekstra utstyr for de fleste biler i disse dager fordi det får car til å  føle seg romslig og morsommere å tilbringe tid i. Det lar deg også slippe inn litt ekstra luft, får bilen til å se finere ut, og gir deg synlighet på toppen som ellers ikke ville eksistert.

På den annen side har en takluke en tendens til å koste noen tusen dollar avhengig av bilprodusenten, størrelsen på takluken og den aktuelle bilen. Soltak gir mer kompleksitet som kan være skadelig hvis takmekanismen ikke fungerer som den skal.

Den største ulempen ved soltakutstyrte biler er imidlertid at de påvirker bilens ytelse fordi de hindrer strukturell integritet, legger mer vekt og øker bilens tyngdepunkt. Hvis du er en hardcore ytelsesdriver, er det bedre å hoppe over panoramataket.

Til tross for at takluker bærer en haug med ulemper, er de fleste kunder fortsatt glad i å kjøre bil med panorama takluke.  For 90% av folk der ute, vil takluken fungere fint,  og sjåføren vil ikke engang presse bilen så mye for å kunne fortelle differensibilheten.

Strukturell integritet – Chassisstivhet og positur

En bils strukturelle integritet er en terminologi som brukes til å beskrive noen få ting. Det refererer først og fremst til hvordan bilen tåler et krasj og hvordan den avleder slike krefter bort fra beboerne. Den beskriver også hvor stivt chassiset er, og hvordan det favoriserer ytelse og håndtering.

Hvis bilens kropp bøyer seg, betyr det at bilen vipper mer fra den ene siden til den andre, og det krever et stivere fjæringsoppsett for å holde bilen posert gjennom hjørnene.  Dette løser problemet,  men det gjør bilen mer ubehagelig over støt.

  Er firehjulsdrevne biler verdt det?

En takluke, spesielt en stor panoramisk takluke, reduserer bilens øvre strukturelle integritet betydelig  , slik at ingeniørene må styrke bilen andre steder for å unngå de negative effektene.  Det er fordi de fleste biler har sentrale bjelker som går gjennom taklinjen, så en bil med mindre takluke er kanskje ikke så påvirket som de med en larger.

Vekt – Erkefienden av ytelse

Det er to grunnleggende prinsipper for hvordan man kan lage en bil raskere. Det første alternativet ville være å legge til mer strøm til bilen ved å stille den inn og oppgradere noen av drivlinje- og kjølekomponentene. Det andre alternativet ville være to bare bli kvitt ekstra vekt.

Selv om disse to metodene virker like, er de en verden fra hverandre når de ses fra forskjellige vinkler.  En lettere bil akselererer ikke bare bedre, men den styrer også bedre og den bremser bedre. Dette betyr at en tyngre bil gjør det motsatte.

Det er grunnen til at de fleste «sanne» sporfokuserte ytelsesbiler der ute ikke engang tilbys med en panorama takluke.  Imidlertid er den største ulempen ikke nødvendig vekt av seg selv, men snarere stedet vekten ligger på.

Tyngdepunkt – Gjennomsnittlig vektplassering

Et tyngdepunkt er et begrep som brukes for å beskrive hvor det sentrale massepunktet er på en bil, og hvordan det påvirker bilens ytelse. Dette begrepet har blitt spesielt relevant i disse dager med innføring av elbiler som har en tendens til å stole på et lavt tyngdepunkt for å øke ytelsen, selv om de er ekstremt tunge.

  Ti biler du ikke bør kjøpe nytt (kjøp dem brukt i stedet)

Når det er sagt, hvis vekten av bilen økes på toppen, øker den bilens tyngdepunkt, noe som gjør at bilen bøyer seg mer og vipper mer under svinging.  To rette opp dette, bilprodusenter bruker mye penger på smarte technology-løsninger, men de legger også vekt som egentlig ikke  løser problemet.

På baksiden har elbiler en tendens til å plassere mesteparten av vekten ned lavt (batterier), og det senker tyngdepunktet og gjør bilen mer stabil og bedre kontrollert gjennom hjørnene. Med det i tankene, å legge til et 50-100lbs panoramatak helt øverst i bilen påvirker absolutt ytelsen.

Delen Vanlige spørsmål

Er det verdt det å velge en panoramisk takluke?

Det avhenger av hva du verdsetter mest, og hvor dedikert du er. Hvis du verdsetter komfort, stil, bekvemmelighet  og et friskt pust, er en panorama takluke absolutt et flott alternativ å krysse av. På den annen side, hvis du verdsetter ytelse, verdi og sikkerhet, er det bedre å hoppe over panoramatakalternativet.

Det avhenger også av hvilken type bil du vil ha. Hvis du vil ha en stor SUV eller en stor sedan, er et panoramatak en verdig vurdering fordi den aktuelle bilen har en bedre videresalgsverdi, og det er ikke en ytelsesbil uansett. På den annen side, hvis du vil ha en ekte sportsbil, er det better å hoppe over takluken igjen.

Hvor mye koster en bil takluke koste?

En bil takluke koster hvor som helst mellom $ 1000 til $ 2000 i gjennomsnitt, og det er for en standard størrelse glidende panorama takluke. De større taklukene som følger med hele takets lengde koster vanligvis noen ganger så mye. Gamle små takluker er vanligvis de billigste, men knapt noen bil tilbyr dem i disse dager.

  Hva brukte SUV bør jeg unngå?

Kostnadene ved å fikse / erstatte takluken er grunnen til at mange mennesker har en tendens til å hoppe over å kjøpe en bil med panorama takluke. Imidlertid bruker bilprodusenter i disse dager store mengder penger på å perfeksjonere glidemekanismen for å øke den generelle påliteligheten til takluken.

Kan jeg ettermontere en takluke til en bil?

I teorien kan alle biler utstyres med soltak, men dette er en ekstremt vanskelig ting å gjøre fordi det krever både presisjon og erfaring. Videre, hvis du bestemmer deg for å ettermontere en takluke til bilen din, må du være klar over at verdien av bilen din kan falle til avgrunnsdybder fordi knapt noen noen gang ville kjøpe en bil med en uoriginal takluke.

Når det er sagt, er det  bedre å ikke gjøre det, spesielt hvis den aktuelle bilen er verdifull.  Selv om installasjonsprosessen går så jevnt som mulig, er det fortsatt ikke fabrikkprodusert, noe som betyr at knapt noen er villige til å ta den risikoen.

James M

Jeg bruker mer av tiden min på biler enn noe annet. Hvis du er som meg, vil du forhåpentligvis like det jeg skriver om biler på dette nettstedet. Kommentarer: james.may@luxurycarsa2z.com

Nyheter