4MATIC vs 4MOTION – forskjell, fordeler og ulemper

Et firehjulstrekksystem driver både bak- og forhjulene hele tiden for å gi optimal trekkraft avhengig av hvilken kjøremodus som er valgt og utemiljøet.  Mer eller mindre hvert premiummerke i disse dager tilbyr AWD i en eller annen form, men de fleste av disse er reservert for SUVer.

Imidlertid tilbyr både Mercedes og Volkswagen sine AWD-systemer for nesten alle tilgjengelige modeller. Mercedes kaller systemet sitt 4MATIC som er tilgjengelig for hver bil de tilbyr, mens Volkswagen kaller systemet 4MOTION som er tilgjengelig for de fleste av modellene deres.

Mercedes begynte å tilby 4MATIC-systemet tilbake i 1987, og de første iterasjonene av dette systemet var ganske upålitelige fordi de var utrolig komplekse. VW begynte  også å tilby 4MOTION-systemet tilbake på 1980-tallet, men systemet var begrenset til bare noen få premiummodeller og var ikke så avansert.

I dag er begge disse systemene mye bedre, men 4MATIC-systemet er mye mer avansert. Mercedes tilbyr også range-topping 4MATIC + systemet som lar deg koble fra forakselen og gjøre bilen utelukkende RWD som er noe VW ikke tilbyr.

Mercedes 4MATIC – Fordeler og ulemper

Mercedes 4MATIC-systemet er et av de mest avanserte AWD-systemene som for tiden er tilgjengelige på markedet fordi det bruker en utrolig kompleks design som i dag er mye mer pålitelig enn den en gang var.  Den største fordelen 4MATIC-systemet tilbyr er den systemvise integrasjonen som påvirker alle aspekter av stasjonen.

4MATIC-systemet er et intelligent firehjulstrekksystem som bruker et utall forskjellige sensorer på hvert enkelt hjul, noe som betyr at systemet kan holde bilen i gang selv om bare et enkelt hjul gir anstendig trekkraft.

  Er en Mercedes SUV dyr å vedlikeholde?

Systemet fungerer best når det er integrert med en jevn 7-9-trinns girkasse, antilock bremsesystem, et avansert trekkraftsystem og ESP.  Den største fordelen 4MATIC-systemet har over 4MOTION er det faktum at det er i stand til å reagere på forskjellige veiforhold utrolig raskt og dermed gjøre bilen mye tryggere.

Negativene til 4MATIC-systemet er det faktum at det koster mye penger å reparere hvis det noen gang begynner å forårsake problemer, det forverrer også drivstofføkonomien din og gjør bilen tyngre og kunstig følelse.  Mercedes tilbyr imidlertid også et 4MATIC+ system som er et av de mest avanserte AWD-systemene på markedet.

Volkswagen 4MOTION – Fordeler og ulemper

Volkswagen 4MOTION-teknologien inkluderer noen forskjellige typer AWD-systemer avhengig av type bil.  Det mest grunnleggende systemet kalles et Haldex-system som bruker en clutch for å flytte strømmen enten til bakhjulene eller forhjulene. Problemet med dette systemet er det faktum at det er mye tregere å svare og ikke er på langt nær så avansert som 4MATIC.

Noen VW SUVer bruker et såkalt Torsen AWD-system som bruker en mekanisk differensial for å gi maksimal trekkraft off-road. Dette er et gammeldags system som for det meste brukes i SUV-er og andre terrengkjøretøy.

4MOTION-systemet er ikke så avansert som systemet som finnes i de fleste Mercedes-modeller i disse dager. Imidlertid er virkelige bekymringsforskjeller ikke så åpenbare.  Volkswagen tilbyr ikke et spesielt ytelsesorientert AWD-system som 4MATIC+ noe som betyr at systemene deres er litt mindre komplekse.

  Hvordan bestemme hvilken modell Mercedes jeg har

Ulempene med 4MOTION-systemet er mer eller mindre de samme som når det gjelder 4MATIC. 4MOTION-biler er dyrere, koster mer å fikse, er ikke så effektive og er betydelig tyngre.

Nødvendigheten av et AWD-system i moderne biler

Som tidligere nevnt tilbyr de fleste bilprodusenter i disse dager AWD-systemer, men et AWD-system er rett og slett ikke nødvendig for de aller fleste kunder der ute.  AWD-systemer gjør bilen mer kompleks, mindre drivstoffeffektiv, tyngre og ofte enda mer upålitelig, og dermed mye dyrere å fikse.

Hvis du eier en stor SUV, er det fornuftig å velge AWD av både trekkraft grunner og videresalg verdi. Imidlertid, hvis du eier en VW Golf eller en Mercedes Benz A-klasse og du sjelden noen gang våger deg av fortauet, er et AWD-system mer eller mindre unødvendig.

AWD-systemer koster vanligvis rundt $ 2,000 – $ 3,000 fra fabrikken, noe som betyr at de koster mye mer enn et sett med anstendige vinterdekk. Som sådan er det noen ganger fornuftig å bruke de ekstra pengene på mer nødvendige alternativer og et sett med vinterdekk.

Det er sant at et AWD-system hjelper videresalgsverdien, men ikke så mye as du kanskje tror fordi de koster mye i utgangspunktet.

Delen Vanlige spørsmål

Bør jeg kjøpe en Mercedes med 4MATIC-systemet?

Hvis du kjøper en helt ny Mercedes SUV som du planlegger å bruke i alle slags miljøer, og du ikke har noe imot å betale ytterligere $ 2,000 over prisantydningen, bør du krysse av for 4MATIC-alternativet. Men hvis du ikke planlegger å kjøre under ugunstige værforhold, eller du bare eier et sett med anstendige vinterdekk, er et AWD-system unødvendig.

  Hvilken Mercedes har en aktiv bakre spoiler

Hvis du kjøper brukt og du finner en bil du liker med et AWD-system, er det en vinn-vinn-situasjon.

Bør jeg kjøpe en VW med 4MOTION-systemet?

Det er mer eller mindre den samme historien som med Mercedes.  Det avhenger av bilen du kjøper og for hva du har tenkt å bruke den.  Et sett med vinterdekk gjør vanligvis susen, spesielt hvis du ikke kjøper Amarok, Atlas eller Touareg.

Hva er så spesielt med Mercedes 4MATIC + AWD-systemet?

Mercedes 4MATIC + AWD-systemet og BMW xDrive M-systemet lar deg helt decouple forakselen og gjøre bilen RWD når du vil ha litt god gammeldags RWD moro.  Begge disse tilbyr dedikerte driftmoduser, noe som betyr at du enkelt kan svinge halen ut og holde den der på en kontrollert måte.

Dette gjør disse systemene til de aller beste der ute fordi de gir deg overlegne trekkraftnivåer i hverdagslige situasjoner, samtidig som du kan føle den RWD-opplevelsen  med et trykk på en knapp.

James M

Jeg bruker mer av tiden min på biler enn noe annet. Hvis du er som meg, vil du forhåpentligvis like det jeg skriver om biler på dette nettstedet. Kommentarer: james.may@luxurycarsa2z.com

Nyheter