Porsche er en del av VAG, Volkswagen Auto Group, noe som betyr at noen av delene deles med VW, Audi, Škoda, Seat, Bentley, Lamborghini og til og med Bugatti. Deling av deler er en vanlig ting mellom mange produsenter, da det reduserer kostnadene med en betydelig margin.
Noen selskaper der ute som Aston Martin er helt uavhengige, men de er nødt til å betale andre produsenter som Mercedes enorme summer for å bokstavelig talt kopiere og lime inn siste generasjons Mercedes infotainment-systemer fordi de ikke er i stand til å utvikle sitt eget system fullt ut.
Hvis du er en del av VAG, er denne typen ting mye mer praktisk. Du deler bare moderne deler og reskin dem, og 99% av kundene vil aldri engang legge merke til det. For en flekk av kontekst, kjører jeg en 2018 Audi A3, og rattet i min A3 ser mistenkelig lik den som finnes i den nye Bentley Continental.
Når det er sagt, mens Porsche deler mange deler med resten av VAG, deles motorene vanligvis med Audi, og ikke VW. Noen eldre Porsche-modeller delte motorene sine med noen VW-modeller, men ikke så mye de siste årene, til nå.
DELING AV VAG-motorer
Porsche Panamera Turbo og Porsche Cayenne Turbo har samme motor. Dette kommer ikke som noen overraskelse da begge disse bilene faktisk er Porsches. Mer overraskende kan være at Audi RS6, RS7, S8, RSQ8 også bruker samme motor som den som finnes i begge Porsche-modellene.
I tillegg til Audi og Porsche bruker til og med Lamborghini og Bentley den samme 8-sylindrede motoren. Så i utgangspunktet bruker hele VAG sin ytelsesdivisjon samme motor, en 4.0L V8 med 500-650hp. Årsaken til at denne motoren deles av et så stort utvalg av modeller, er knyttet til kostnadene som trengs for å utvikle en ny motor.
Takket være stadig strengere støy- og utslippsregler blir bilprodusenter tvunget til å utvikle mindre, mindre spennende motorer. Men det er ingen erstatning for forskyvning, noe som betyr at det koster mye mer å utvikle en V8 enn den gjør for å utvikle en 6- eller en 4-sylindret motor.
Det er også mange andre motordelingseksempler mellom de forskjellige produsentene i VAG, for eksempel Audi RS3 og den nye Cupra Formentor. Begge disse deler en 5-sylindret motor med rundt 400hp.
Porsche 6-sylindrede motorer
Porsche er et merke som er kjent for sine 6-sylindrede motorer, for eksempel de flate sekserne som finnes i en rekke fantastiske 911-tallet gjennom årene. Porsche utvikler og selger disse motorene utelukkende, og det er ingen motordeling med andre merker, ikke akkurat nå i det minste.
Det er ganske forståelig at Porsche aldri vil dele disse motorene med andre VAG-merker fordi de virkelig definerer både moderne og historiske Porsches. En flat-seks er et stykke kjerne 911 identitet, og som sådan, de bør være eksklusive og reservert for Porsche modeller bare.
Porsche har en langvarig historie med å bygge 6-sylindrede motorer. De første 911 modellene ble tilbudt med luftkjølte flate seksere. Senere med 996-generasjonen gjorde Porsche overgangen til vannkjølte flat-seks motorer.
Slike motorer har noen ganger funnet veien inn i andre Porsche-modeller som Cayman GT4 eller Boxster GTS / Boxster Spyder. Dette er forståelig ettersom Cayman / Boxster-plattformen helt gikk over til mindre 4-sylindrede motorer bortsett fra i bare et par avanserte modeller.
Gjeldende deling av Porsche/VW-deler
Tilbake i 2009 bestemte VAG seg for at det var på tide at de fleste VAG-produsenter deler deler deler enda mer konsekvent. På grunn av stadig økende kostnader ved å utvikle nyere motorer på grunn av ekstremt strenge utslippsregler, var Porsche, en VAG-produsent kjent for å utvikle gode motorer, først å bøye kneet.
Den nye VW Tuareg R-modellen deler hele drivverket med Porsche Cayenne E-Hybrid. Krafttallene mellom disse modellene er identiske, 455hp og 516 lb-ft av dreiemoment. Selv slepekapasiteten er den samme på 7,7k pund.
Denne typen deling av deler vil bare øke i fremtiden. For eksempel er den nye girspaken som finnes i den nye 992 Porsche 911 stort sett den samme som den som finnes i VW Golf GTI, og infotainmentsystemene til alle VAG-merker er bygget på de samme understøttelsene.
Mange andre deler deles også, for eksempel den bakre støtfangeren til siste generasjon Porsche Macan og 2017 VW Golf R ansiktsløftning. En fordel med deledeling er at det i teorien skal øke påliteligheten. Men så lenge flat-seks forblir Porsche-bare, som det burde, trenger vi ikke å bekymre oss så mye for at Porsche mister sin luksusappell.
Delen Vanlige spørsmål
Hvilke VAG-biler deler samme chassis?
For et tiår eller så siden bestemte VAG seg for å utvikle modulære chassistyper som kunne deles mellom mange merker som ligger under VAG-paraplyen. Og som sådan ble VAG MQB-plattformen født.
Den første generasjonen av MQB-plattformen ble avslørt i 2012, og Audi Q2, Audi A3, Seat Leon, Volkswagen Arteon, Škoda Octavia og mange andre brukte de samme understøttelsene. Audi Q7, Bentley Bentayga og VW Touareg deler også det samme chassiset, og det er ganske åpenbart.
Deler Porsche Taycan og Audi E-Tron GT det samme chassiset?
Etter Tesla Model S, Porsche Taycan og Audi E-Tron GT er de mest populære EV sedans på markedet akkurat nå. Og ja, begge disse er bygget på samme plattform ved hjelp av samme drivlinje med mindre justeringer på grunn av markedsposisjonering.
Taycan er litt dyrere og litt kraftigere, men alt i alt er begge chassisene deres mer eller mindre det samme. Og likhetene er ganske åpenbare når du parkerer Taycan og E-Tron side om side.
Deler også andre merker deler?
Ja, det gjør de. For eksempel er Chevy Silverado og GMC Sierra-duoen et klart eksempel på hvor langt noen merker strekker den. Disse to er nesten identiske designmessig, powertrain-klok og opsjonsmessig, selv om Chevy og GMC prøver å skille mellom dem så mye som mulig.
Å utvikle biler er dyrt, og noen aspekter, for eksempel frontlykter, kan koste en uanstendig sum penger å utvikle. Og som sådan brukte selv Lamborghini Diablo et sett med Nissan-frontlykter for å senke kostnadene. McLaren F1 på 20 millioner dollar bruker for eksempel de samme baklyktene som de som finnes på en London-buss.