Hvorfor er brukte Porscher så billige

Porsche regnes for å være et av de ledende merkene når det gjelder sportsbiler, men Porsche tilbyr også noen flere »vanlige»  luksusmodeller  som Panamera eller Macan og Cayenne SUVer. Men ikke alle Porsches er likeverdige, og verdiforskjellen mellom noen sammenlignbare modeller er ganske stor.

Eldre luftkjølte 911-ere stiger i verdi de siste årene på grunn av den luftkjølte motoren som er allment ansett som den beste Porsche-motoren. De fleste vannkjølte 911-ere har ikke så god mat bortsett fra noen få modeller i begrenset opplag fra GT/R-familien.  

Første generasjon Boxster / Cayman-modeller er også ganske billige i dag, det samme gjelder eldre Cayenne- og Panamera-modeller. Dette skyldes hovedsakelig at produksjonstallene til disse bilene er milevis høyere sammenlignet med enhver 911-modell.

Macan /Taycan-modellene  er begge ganske nye, men om noen år kan begge disse modellene også avskrives tungt, hovedsakelig avhengig av produksjonstallene.

Luftkjølte 911-fly

Luftkjølte 911-ere er utrolig populære, og mange Porsche-purister anser disse som brød og smør i hele Porsche-serien. Disse 911-modellene har en kultstatus som følger mellom eldre Porsche-entusiaster, og tilførselen av eldre luftkjølte 911-fly kan rett og slett ikke matche etterspørselen.

Produksjonstall, tidløs design, lite vedlikehold, stordynamikk  og kjøreopplevelse er noen av grunnene til at disse Porsches har skutt i været i verdi de siste årene. En Luftkjølt 911 er den mest ettertraktedeklassikereni hele bilsamfunnet, ikke bare mellom forskjellige Porsche-modeller.

Kjærligheten til luftkjølte 911-fly var tydeligst med utgivelsen av Porsche 911 996 i 1998. 996 fullstendig redesignet utseendet og mekanikken til 911, de luftkjølte motorene har blitt swapedfor en mer konvensjonell vannkjølt motor, og 996 er nå den billigste 911-modellen som kan kjøpes for så lite som $ 15k.

  Beste takstativ for Porsche Cayenne

Vannkjølte 911-er

Som nevnt tidligere i 1998 var året da Porsche gjorde overgangen til vannkjølte motorer i 911 modeller. Den første modellen var 996, og nå regnes 996 som en av de verste 911-modellene i historien på grunn av motoren, designet og spesielt »kokt-egg» frontlykter.

Men 997-generasjonen var en av de mest kommersielt vellykkede Porsche 911-modellene gjennom tidene, selv uten en luftkjølt motor. Brukte 997 kan nå kjøpes for omtrent $ 20-30k for en oppføring-nivåbrukt modell. Disse prisene er fortsatt ganske lave med tanke på den  opprinnelige  markedsplasseringen av 911.

991 generasjon 911 er fortsatt en ganske moderne bil for å oppleve et betydelig tap av verdi. 991s, spesielt 991.2 ansiktsløftet versjon tilbyr en haug med moderne teknologi, men overgangen til tvungne induksjonsmotorer kommer absolutt ikke til å gå bra på lang sikt.

Men begrensede utgaver av alle Porsche 911-generasjoner som GT3, GT3RS, GT2, GT2RS, 911R-modeller eller GT3  Tourings holder seg stabile på bruktmarkedet. 911R-modellene setter til og med pris på fordi de tilbyr de laveste produksjonstallene mellom de nevnte begrensede-utgave 911s.

Porsche Cayenne, Macan, Panamera

Alle disse tre modellene er først og fremst luksusbiler. Og alle dyre luksusbiler avskriver mest. Det er ikke bare en Porsche-ting fordi 10-2 5 årgamle Bentley, Maybach, Audi, BMW,  Land Rover, Jaguar,  Mercedes og til og med RollsRoyce-modeller opplever så mye som 90% av avskrivningene.

Tidløs luksus er vanskelig å få tak i fordi mange luksusbiler drives av moderne teknologi, og all fancy teknologi kan gjøre etter noen år er å date bilen ytterligere. Alle moderne skjerm- og lynteknologier som definerer en moderne  luksusbil, vil til slutt bli siste generasjons teknologi, noe som betyr at verdien av slike biler går  nedoverbakke.

  Hvilken måned å kjøpe en brukt Mercedes

En annen grunn til at de fleste luksuriøse Porsche-modeller mistermassevis av verdi etter noen år, er at  produksjonsnummerettil disse  enhetene  er mye større sammenlignet med andre  sportier  Porsche-modeller. For en flekk av kontekst produserte Porsche i 2013 rundt 34k 911 modeller og så mye som 80k Cayenne-modeller.

Og etter en stund fordamper etterspørselen etter Cayenne-modeller ganske enkelt når det er en ny Cayenne-modell. Det samme gjelder Panamera, Macan er fortsatt ganske ny, men den samme effekten vil sannsynligvis plage Macan om noen år.

Delen Vanlige spørsmål

 

Er de billigere Porsche-modellene dårlige biler?

Ikke nødvendigvis er 996-generasjonen 911 en ganske kompetent sportsbil, spesielt for prisen. I rikene til 911-modeller er 996 definitivt en svart sau, men sammenlignet med tilsvarende prisede konkurrenter er 996 et røverkjøp. Det handler om perspektivet, 996 er noe av en tjener i himmelen, men en  konge i helvete.

Eldre Porsche Cayenne- og Panamera-modeller er også langt unna å være dårlige på noen måte, de er faktisk også ganske overlegne i sin respektfulle priskategori. Men prisen i seg selv forteller bare halvparten av historien fordi vedlikeholdskostnadene for disse modellene fortsatt er så høye som de var da disse bilene var nye.

Kommer det luftkjølte 911-markedet noensinne til å slutte å sette pris på det?

Noen markedseksperter mener at det luftkjølte 911-markedet har nådd noe av et platå de siste årene etter flere tiår med konstant prisøkning. Dette er sannsynligvis ikke fordi folk plutselig har innsett at de luftkjølte 911-flyene ikke er så gode, men sannsynligvis fordi prisene allerede har nådd stratosfæren.

  Beste året for brukt Porsche Boxster

Et anerkjent forsikringsselskap ved navn Hagerty har for noen år siden uttalt at den luftkjølte markedsboblen på 911 kommer til en tilstand av langsom deflasjon. Begrunnelsen bak dette kan ikke  bestemmes  nøyaktig, men mange eksperter mener at det sannsynligvis er på grunn av at en stor mengde »ikke så perfekt bevart» luftkjølte 911-fly selges for mindre penger enn vanlig.

Hvilke Porsche-modeller vil garantert holde seg verdsatt i de kommende årene?

Nå,  dette et spørsmål som ikke kan besvares helt riktig, spesielt fordi markedet kan svinge i begge retninger på grunn av mange uforutsette og for det meste  uheldige hendelser. Men den generelle tommelfingerregelen er – En eldre luftkjølt begrenset utgave 911, for eksempel en 911R eller en 911 RS i uberørt tilstand, kommer aldri til å slutte å stige.

Videre har Carrera GT en spesiell plass i mangeentusiastershjerter på grunn av den hørbart herlige V10-motoren, tidløst utseende og begrensede produksjonstall. Dessuten er bare noen få Porsche-modeller nevnt så ofte som Carrera GT, så det er ganske trygt å si at Carrera GT bare går opp.

James M

Jeg bruker mer av tiden min på biler enn noe annet. Hvis du er som meg, vil du forhåpentligvis like det jeg skriver om biler på dette nettstedet. Kommentarer: james.may@luxurycarsa2z.com

Nyheter