Når det gjelder bilmotorer, er de fleste vanligvis enten superladet eller turboladet. Hvis du er som de fleste lekfolk, vet du sannsynligvis ikke forskjellen mellom de to. Begge høres selvfølgelig fantastiske ut, men navnene i seg selv oversettes ikke nødvendigvis til store eller kraftige motorer. Debatten mellom disse to motortypene og hvilken som er best pågår, men når du først har lært litt om hver av dem, kan du lettere ta et valg om hvilken som vil være best for deg når du er ute og handler bil.
Bare det grunnleggende
For å forstå en superladet motor, må du først forstå hvordan en motor fungerer. En forbrenningsmotor produserer kraft avhengig av hvor mye drivstoff den er i stand til å brenne og hvor godt varmen omdannes til mekanisk kraft. Siden drivstoff trenger oksygen for å kombust, avhenger den maksimale mengden strøm du får fra en motor mest av hvor mye luft det kan ta inn for å brenne det drivstoffet. Dette er grunnen til at tvangsfôring av en motorluft er teknikken som brukes i disse tilfellene.
Jo mer luft du tvinger inn i en motor, jo mer drivstoff vil det brenne og jo mer kraft vil du ende opp med. Turboladere og superladere er luftkompressorer som leverer som trengte luft, og selv om de begge er av samme type element, fungerer de helt annerledes.
Hva er en Turbocharged vs. en Supercharged Motor?
For å sette mer luft inn i en motor, bruker en turbolader varmeenergien og hastigheten til eksosgassene som kommer ut av motorens sylindere for å spinne en turbin som driver kompressoren (eller løpehjulet) slik at den kan tvinge mer luft tilbake i motoren. Til sammenligning, mens en superlader også pumper mer luft inn i en motor, blir luften mekanisk drevet via et belte på motoren, og den går av enten en elektrisk motor eller en veivaksel av en vanlig motor.
Fordeler og ulemper ved hver type
Som du kan forestille deg, er det fordeler og ulemper med begge typer motorer, og det er det vi vil forklare her. For det første har den turboladede motoren en «turbo» eller «boost» lag når du trykker på akseleratoren. Det er med andre ord en liten forsinkelse når du trykker på akseleratoren med høyre fot, ganske enkelt fordi turboladeren selv trenger litt tid til å «spole opp» før den leverer det strømbruddet. Dette er fordi trykket og varmen som trengs for å øke spinnet på turboen tar et sekund eller to.
Er dette nødvendigvis en dårlig ting? Ikke i det hele tatt, men det er en av forskjellene mellom disse to typer motorer. En superlader har ingen forsinkelse fordi luftpumpen alltid spinner, delvis takket være at den er koblet direkte til veivakselen på motoren. På grunn av dette, med en superladet motor, blir økningen lagt merke til umiddelbart fordi det aldri er noen form for etterslep.
Andre forskjeller mellom turboladere og superladere eksisterer også. For det første har de alle ulemper. Mens den turboladede motorens ulempe (for noen mennesker) er etterslepet, er den superladede motorens ulempe generell effektivitet. Husk at en superlader bruker kraften til selve motoren til å spinne seg selv, noe som betyr at den kan bruke veldig mye av den motorens kraft når handlingen er fullført. På grunn av dette har superladere en tendens til å være mindre drivstoffeffektive siden de tar så mye strøm bort fra motoren gjennom hele prosessen.
En annen faktor å vurdere er gassrespons. Med superladede motorer får du god gassrespons, som igjen umiddelbart utvikler megakraften du trenger for å produsere responsen du leter etter. Superladere produserer en flott kick-in-the-rear gassrespons som gjør at kraften til motoren stiger drastisk og derfor gir deg en bedre generell kjøreopplevelse. Noen av de kjente kjøretøyene som bruker superladede motorer inkluderer Chevrolet Corvette Z06 (650 HP), Dodge SRT Challenger Demons og Hellcats (700 + HP) og ZR1 (755 HP).
Hvorfor velge en superladet motor?
Mens både turboladere og superladere har sine vifter, og mens superladede motorer kan være litt bak turboladede motorer når det gjelder drivstoffeffektivitet, tilbyr de fortsatt mange fordeler i forhold til turboladerne. Disse inkluderer:
- De koster generelt mindre enn en turboladet motor
- De bidrar til å redusere mengden røyk som kommer fra eksosgassene
- De produserer mer kraft enn en turbolader
- De gir raskere akselerasjon av kjøretøyet
- De produserer ingen etterslep som en turbolader gjør
- De gir stor kraft ved en lavere RPM
- De har en tendens til å gi gode hestekrefter generelt
Det er også tre forskjellige typer superladere, som er lurt å ta hensyn til når du er ute og handler for ditt neste kjøretøy. Disse tre er:
- Sentrifugal superladere, som får sin kraft via et belte-remskivesystem i motoren.
- Roots type superladere, som har to episkycloidformede rotorer som er tastet på to aksler separat. Et V-belte eller girtog brukes til å drive den gjenværende akselen.
- Lamell type superladere, som bruker flere lamell som er montert på en superladertrommel. Forhåndskomprimerte fjærer brukes til å skyve lamellene utenfor.
Og når du vurderer fordelene ved å bruke en superladet motor, bør du også ta hensyn til ulempene. I tillegg til å være mindre drivstoffeffektive, kan superladere også være litt mindre pålitelige enn turboladere er. Dette er fordi det gjør et nummer på motoren og er tøffere på motoren enn turboladere er, noe som betyr at motoren sannsynligvis ikke vil vare så lenge det ville hvis du hadde en turbolader.
Dette er bare noen av grunnene til at, til tross for de mange fordelene ved å bruke en superlader, velger flere og flere mennesker turboladere i stedet. I denne dag og alder av byer og stater gjør lover som regulerer drivstofforbruket, drivstoffeffektivitet problemet alene er nok for mange mennesker å velge turboladere, selv om turboladere har et etterslep som du ikke trenger å lide med når du har valgt en superlader.
Til slutt er det imidlertid opp til deg å gjennomgå fordeler og ulemper med den superladede motoren for å sikre at den er riktig for deg, noe som burde være en ganske enkel prosess.