Når sluttet biler å bruke popup-frontlykter?

Pop-up frontlykter var en signaturfunksjon tilbake på 70- og begynnelsen av 80-tallet, men helt siden begynnelsen av det nye årtusenet begynte de fleste bilprodusenter å forlate popup-frontlysdesignet. Det fine med popup-frontlykter var det faktum at de virket mer menneskelige og mer interessante sammenlignet med alle de andre frontlyktene på markedet.

Hele ideen bak frontlykter som praktisk talt kan åpne og lukkes akkurat som menneskelige øyne fascinerte mange kjøpere, spesielt fordi slike frontlykter ble brukt på noen av de mest ikoniske bilene fra den tidsperioden, spesielt Lamborghini Countach og Lotus Esprit.

Imidlertid var C5 Corvette den siste mainstream-modellen som noen gang har hatt popup-frontlykter tilbake i 2004, og helt siden then har de lenge vært begravet tidligere. Hovedårsaken til at popup-frontlykter forsvant var at de var tvilsomme fra et fotgjengersikkerhetssynspunkt.

Selv om reguleringen i USA ikke strengt forbyr skjult frontlykt, har EU gjort en stor innsats for å gjøre biler tryggere for både passasjerer og fotgjengere. Som sådan er det ganske kostbart å designe popup-frontlykter som overholder slike lover, om mulig.

Fordeler med popup-frontlykter – Hvorfor vi bør bringe dem tilbake

Mange såkalte rester fra fortiden har fått en ny sjanse, et godt eksempel på dette er den «nye» Lamborghini Countach. Folk ser ut til å elske vintage ting fordi de minner dem om  forskjellige tider, så biler og funksjoner som disse utgjør noe av en tidskapsel som gjør dem unike og verdt å oppleve.

Det er den største fordelen med et popup-frontlysdesign. De får bilen til å skrike arv, og det er et kort mange bilprodusenter elsker å spille i disse dager, spesielt Ferrari, Lamborghini, Alfa Romeo, Maserati og Porsche.

  Beste hatchback-biler for høye sjåfører

Videre gjør pop-up frontlykter bilen i stand til å være mer aerodynamisk mens lysene ikke er i bruk, noe som var spesielt viktig tilbake på dagen da frontlysmonteringer måtte være mye større.  Dette betydde også at frontlyktene dine var noe beskyttet mot elementene og tyveriet.

Ulemper med popup-frontlykter – Hvorfor vi bør la dem være

Historien har sin egen måte å tolke ting på, og man kan til og med si at hvis den generelle befolkningen elsket popup-frontlykter så mye som trodde de did, ville de fortsatt være rundt i dag.  Ares Panther er en ekstremt begrenset utgave superbil utgitt i 2020 med popup-frontlykter som gjør det ganske åpenbart at popup-vinduer ikke er helt døde.

Imidlertid er biler som disse nisjebiler, og likevel var det bare Ares Panther som brukte popup-frontlysdesignet i nyere tid. De er unødvendige, de tar mye plass under panseret, og de utgjør mange problemer som ikke engang trenger å eksistere.

Et vanlig problem med en pop-up frontlysdesign er kondens i lysene selv fordi mekanismen ikke er vanntett.  Disse er også noen ganger kjent for å sitte fast i vintertiden fordi for mye is bygger seg opp mellom den bevegelige enheten og resten av bilen.

Kuleste biler med pop-up frontlykter – Hvorfor vi elsker dem i utgangspunktet

Mange flotte biler kom med popup-frontlykter, men ingen av dem er engang fjernt så kule som Lamborghini Countach og dens tidlige etterfølger – The Diablo. Foruten disse to rasende oksene, var Lotus Esprit og Porsche 924 også ganske populære på grunn av popup-frontlykter.

  Hvilken liten bil har den beste bakkeklaringen?

Den originale BMW 8-serien var også en av de mest ikoniske bilene med pop-up frontlykter fordi første generasjon 8-serien så ut som et romskip. Det var så forskjellig fra resten av BMW-serien at det på en måte drev 8-seriene til ikonisk BMW-status.

Imidlertid, hvis du virkelig elsker popup-frontlykter på superbiler, må du huske å sjekke ut Cizeta V16T fordi denne kileformede superbilen hadde doble popup-frontlyktene.  Foruten popup-vinduer, hadde denne gale bilen også en tverrmontert 16-sylindret motor.

De tre siste bilene som er verdt å nevne er Ferrari 356 GTB / 4, DeTomaso Pantera og den like ikoniske Maserati Ghibli. Biler som disse er grunnen til at folk elsker ideen om popup-frontlykter, men det ser ut til at design som disse sannsynligvis ikke vil komme til et mer betydelig nivå av etterspørsel.

Delen Vanlige spørsmål

Hvilken bil hadde de første popup-frontlyktene?

Cord 810 ble avslørt for publikum tilbake i 1936, bare på randen av WW2, men det var den aller første bilen som noen gang utnyttet popup-frontlysdesignet. Cord 810 var utrolig avansert for sin tid, noe som er ganske tydelig i det øyeblikket du tar en titt på bilen.

Cord 810 hadde en superladet 4.7L V8 utstyrt med 125hp som var mye kraft for tiden. Biler som disse øker også i verdi etter hvert som tiden går, spesielt etter at Jay Leno brukte en lignende modell for å vise den i sin populære bil-TV-serie.

  Hvilke nye SUV-er har ventilerte seter?

Hvem oppfant popup-frontlykter?

Pop-up frontlysdesignet ble først introdusert av Gordon Buehrig med den nevnte Cord 810. Det tok flere tiår før resten av bransjen anerkjente potensialet for popup-frontlykter fordi de ble gjort kjent tilbake på 70-tallet.

Den første ideen buehrig foreslo  var å bruke elektriske motorer for å trekke frontlyktene tilbake i monteringen, men kostnadene var langt too store.  Dette betydde at popup-frontlyktene på Cord 810 ble operert for hånd, noe som også var ganske sjeldent for alle de andre popup-frontlysbilene.

Er det noen muskelbiler med popup-frontlykter?

Det er åpenbart at pop-up frontlykter er for det meste forbundet med flamboyant italienske superbiler, men selv noen amerikanske muskelbiler brukte pop-up frontlykt design, og den mest berømte av dem alle var 1960 Pontiac GTO som brukte sin grille for å skjule frontlyktene for å få bilen til å se slemmere ut.

Dodge brukte også dette designet på Dodge Daytona i 1969, og den samme historien gjelder for Plymouth Superbird fra 1970.  Imidlertid er de mest berømte amerikanske bilene med pop-up headlights Chevy Corvette og Chevy Camaro.

James M

Jeg bruker mer av tiden min på biler enn noe annet. Hvis du er som meg, vil du forhåpentligvis like det jeg skriver om biler på dette nettstedet. Kommentarer: james.may@luxurycarsa2z.com

Nyheter