Hvorfor er biler fra 90-tallet så stygge

Tilbake på 90-tallet ble bilindustrien møtt av mange nye produksjonsmetoder som gjorde dem i stand til å ta grundigere designbeslutninger. Dette resulterte i mange fantastisk designede biler som Ferrari F50 eller Aston Martin DB7, men ikke alle 90-tallets biler var flotte sere.

Faktisk var de fleste av dem ganske misfornøyde med å se, og noen av dem var til og med rene grusomme.  De sier at skjønnhet er i øyet til betrakteren, og det er sant. Noen av disse bilene tilbyr imidlertid designbeslutninger som bare en mor kunne elske, en veldig, veldig god og omsorgsfull mor.

Grunnen til at biler så så ille ut er at hele etosen av bildesign endret seg i løpet av  noen få år. Aerodynamikk ble en svært viktig faktor å vurdere, og bilprodusenter tok på en måte  i bruk ideen om at funksjonen i de fleste tilfeller skulle følge form.

Mer vekt ble rettet mot effektivitet og things slags rullet derfra. Det er verdt å si at 70-tallets biler er allment ansett som de styggeste av dem alle.  Imidlertid oppfatter forskjellige generasjoner eldre biler annerledes, og hvem vet hva vi kan tenke om 2020 biler etter noen tiår.

90-tallets bildesign – Flotteste biler, flotteste biler

Å velge en enkelt bil og kalle den vakker eller stygg er ganske subjektivt, men hvis vi tar en bredere tilnærming, og vi vurderer mange online diagrammer og 90-tallets biler skjønnhetskonkurranser, bør vi få en generell forståelse av hva allmennheten anser som stygg, eller så pen som et bilde.

Det er nesten umulig å tro at Ferrari F50 ikke er en god bil. Selv om designet i beste fall var tvilsomt da det først kom ut, virker det som om F50 var sterk. Aston Martin DB7, BMW 8-serien, Lamborghini Diablo GT, BMW Z3 M Coupe, Mazda RX-7 og Porsche 911 993 GT2 var noen av de flotteste 90-tallets biler.

  Hva er den raskeste måten å beskytte en bil mot hagl?

Men hvis vi skulle lage en liste over »de styggeste 90-tallets biler der ute» bør vi vurdere å legge til Subaru SVX, fjerde generasjon Mustang, Lancia Ypsilon, Suzuki X-90, Buick Skylark og den gode gamle Fiat Multipla.

Bildesignspråket på 1990-tallet

Tilbake på 70- og 80-tallet var biler ganske vanlig. Det er ikke å si at 80-tallets biler så dårlige ut, de var bare litt kjedelige. Kileformede biler var like vanlige som melk, og noen ganger virket det som om bilindustrien mangler motivasjon eller infrastruktur for å tilby mer futuristiske designvalg.

90-tallet så imidlertid ut  til å ha endret det til en viss grad. Selv om mange 90-tallets biler var ubehagelige, var de mildt sagt litt mer dristige. 90-tallets bildesign omfavnet et tiår gammelt konsept med krumning og sportsdesign som forfrisket mange 90-tallets biler og fikk dem til å se fantastiske ut.

Dette var epoken da biler som Mazda Miata ble født, de var så hyggelig buet at Mazda bestemte seg for ikke å endre måten Miata ser ut i flere tiår.  Superbiler ble mer »super» med mer kraft, mye bedre mekanikk og ergonomi støttet av smarte designbeslutninger.

Enkelhet – Det beste med 90-tallets bildesign

Som nevnt tidligere er noen 90-tallets biler absolutt vakre, og det er bare riktig å vite hvorfor.  Hvilke biler som Mazda RX-7, BMW 7-serien, Lamborghini Diablo GT, BMW 8-serien, Acura NS-X, Toyota Supra, og Nissan Skyline GT-R har til felles er enkelhet i design.

  Skal jeg rustsikre den nye bilen min?

Enkelhet er lett for øynene, uansett hvor bra eller ikke så bra utseende som kan være. Dette betyr at denne typen biler nesten alltid eldes bedre, spesielt sammenlignet med overstilte biler som Fiat Multipla eller Lancia Ypsilon som ser ut som de ble stylet av noen som ikke hadde noen anelse om når de skulle slutte å designe.

Mangel på visuell klynge gjør formene mer minneverdige, det gjør det mulig for kunstneren å perfeksjonere det essensielle som nesten alltid oversettes gjennom generasjoner i tid.  Selv om 90-tallet hovedsakelig var fullpakket med stygge biler,  var noen 90-tallets biler, og er fortsatt fascinerende vakre.

Delen Vanlige spørsmål

Hva definerte 90-tallets biler?

90-tallets biler var langt mer avanserte sammenlignet med 80-tallets biler at det noen ganger virker som om overgangen fra 80- til 90-tallet var det største spranget i bilhistorien.  Faktorer som definerte 90-tallet var moderne krumningsdesign og enkelhet, mer kraft, bedre proporsjoner, mer sikkerhetssett, effektivitet og overall teknologisk overlegenhet.

Superbiler fra 90-tallet var ofte dobbelt så kraftige som flaggskipbiler på 80-tallet som presset hele superbilindustrien mot sporty biler.  Dette er åpenbart i det øyeblikket du tar en titt på den legendariske McLaren F1, da denne fantastiske superbilen fremdeles er en av de raskeste bilene som eksisterer, og det er sannsynlig å forbli så på ubestemt tid.

Hvilken epoke tilbød de flotteste bilene gjennom tidene?

Det er ekstremt vanskelig å isolere bare et tiår i bildesignhistorien  og krone den som overlegen, men det virker som om biler fra 1960-tallet er som ungdommene kan si det – bygget annerledes.  Biler som Aston Martin DB5 og Ferrari 250 GTO er langt over skyene når det gjelder verdi, og det er først og fremst på grunn av hvordan de ser ut.

  Er undervogn behandling verdt det på en ny bil

Hvert tiår hadde høydepunkter og ærlig talt stygge biler, men det virker som om 1960-tallet var litt mer sammenhengende og selvsikkert. Gitt det faktum at bildesignteknologien forbedret sprang og grenser i de følgende tiårene, men de klarte fortsatt knapt å komme nær 60-tallet, gjentar ytterligere hvorfor  60-tallet ofte blir sett på som selve toppen av bildesign.

Hvordan er fremtiden for bildesign?

Det ser ut til at nå er tiden da bilindustrien går gjennom det som bare kan beskrives som en revolusjon.  Elbiler blir stadig mer populære, og bildesign legger vekt på aerodynamikk mer enn noen gang for å forbedre effektiviteten og stillheten.

Som sådan er vi nødt til å forvente slanke biler med mange kurver, da disse er forkant av effektiv bildesign.  Noen merker tar i bruk et helt nytt designspråk, så det er vanskelig å måle hva som vil komme i fremtiden. Alt vi vet sikkert er at teknologi baner vei for et mer spennende design, i teorien i det minste.

James M

Jeg bruker mer av tiden min på biler enn noe annet. Hvis du er som meg, vil du forhåpentligvis like det jeg skriver om biler på dette nettstedet. Kommentarer: james.may@luxurycarsa2z.com

Nyheter