Kan du åpne takluken på motorveien?

Å kjøre bilen med takluken åpnet i høye hastigheter kan føre til vindbuffeing som kan være både ubehagelig og noen ganger til og med farlig avhengig av hvor fort du går. Det avhenger også av hvordan takluken din er designet for å takle slike omstendigheter, men alt i alt bør du kunne åpne takluken på en motorvei.

Eldre biler er ofte utstyrt med mindre takluker som ikke er designet for å tåle høyere hastigheter fordi de vanligvis ikke kommer med en vinddeflektor.  Vær det som mulig, de fleste nyere biler tilbyr en større takluke, og nesten alle av dem kommer med en form for vindbeskyttelse.

Når du er i tvil, er det alltid best å enten se i brukerhåndboken eller spørre rundt forhandleren din. Hvis du ikke klarer å gjøre begge deler, bør du bare holde deg til 60 mph-grensen, noe som er en sikker hastighet for nesten alle typer soltak der ute.

Sannheten skal fortelles, du kan åpne takluken i praktisk talt alle lovlige hastigheter i USA uten hikke hvis bilen er utstyrt med en vindavleder. Å åpne takluken din i ulovlige hastigheter er langt mindre problematisk hvis du får problemer med politiet.

Soltakdesign – Hvorfor det eksisterer i utgangspunktet

Formålet med en takluke er å gi deg ekstra luft, ekstra lys, ekstra ventilasjon og ekstra stil. Soltak spenner fra mindre metall takluker som vanligvis er utstyrt på eldre biler helt opp til store panoramapaneler som kan ta opp hele takflaten.

De fleste av dem kan åpnes bortsett fra de aller største, og de fleste av dem kommer også med en eller annen form for vindbeskyttelse. En panoramisk takluke får bilen til å føle seg luftig, et mer behagelig sted å tilbringe tid i uansett hvor du sitter.

  Blir elbiler billigere?

Når det er sagt, for å nyte takluken, må du være i et komfortabelt miljø. Det betyr at takluken ikke akkurat er laget for at du skal åpne den mens du reiser i høye hastigheter. Selv om det er helt greit å åpne vinduet ved motorveihastigheter, er det ikke akkurat behagelig hvis bilen din ikke har et tilstrekkelig nivå av vindbeskyttelse.

De vanligste årsakene til at folk velger en takluke

Folk kjøper ikke alltid en bil med soltak for å bruke den til det den er ment å gjøre. Noen liker det ekstra lyset inne i hytta fordi det gjør interiøret mye mer behagelig. De bryr seg ikke om å åpne takluken, og de bryr seg heller ikke om hvor fort de kan gå med den åpnet.

Jeg har sjelden åpnet takluken på bilen min, selv om bilen min er utstyrt med en.  Jeg liker det ekstra lyset soltaket bringer inn, og de liker også stylingen av det fordi taket er malt svart som perfekt kontrasterer noen lysere eksteriørfarger som rød eller hvit.

Tesla er for tiden et av de mest populære bilmerkene på planeten, og de enorme panorama-taklukene som tilbys i hver Tesla-modell kan ikke åpnes i det hele tatt. De er bare der for styling og ekstra lette formål fordi de aller fleste kunder ikke engang er interessert i å kjøre med en åpnet takluke.

Hvorfor du ikke bør åpne takluken på en motorvei

Selv om du bør ha det helt fint hvis du åpner takluken mens du reiser i høyere hastigheter, er det bedre å ikke gjøre det fordi det er ubehagelig, og det kan også redusere den generelle effektiviteten. En annen grunn til at Tesla-biler ikke engang tilbyr åpne takluker, er at de påvirker aerodynamikken.

  Har noen biler selvmordsdører?

De skaper drag som gjør bilen mindre glatt og igjen øker drivstofforbruket. Et annet vanlig problem med en takluke er at folk ofte glemmer å lukke den når de forlater bilen. Fordi de fleste takluker enten kan vippes eller åpnes helt, er det noen ganger vanskelig å bedømme om takluken er helt lukket.

Dette kan være et stort problem hvis det begynner å regne fordi mye vann kan komme inn i bilens interiør raskt, noe som kan være et stort problem.  Sunroofs er et smart stykke design som gjør kjøreopplevelsen morsommere, men du må være klar over hva som kan skje hvis du ikke følger brukerhåndboken.

Delen Vanlige spørsmål

Hvorfor skal jeg kjøpe en bil med soltak?

Det er mange grunner til at man bør kjøpe en bil med soltak, men det er viktig av disse grunnene  opp til deg.  Som nevnt utallige ganger føles bilen din mye mer romslig og full av lys. Dette kan skape en mer behagelig aura inne i bilen som i seg selv er nok for de fleste å kjøpe en takluke, meg selv inkludert.

Foruten dette kan en takluke også øke bilens videresalgsverdi fordi taklukealternativet ofte er et av de most dyre fabrikkalternativene  du kan få.

Hvorfor skulle jeg ikke kjøpe en bil med takluke?

Noen tror at å kjøpe en bil med soltak skaper potensielle problemer som lett kan unngås helt. Hvis bilen din har et vanlig tak,  er sjansene for at den lekker ubetydelig. På den annen side er det utallige tilfeller av eiere som rapporterer soltaklekkasjer på tvers av praktisk talt alle forbrukerbilmerker.

  Beste sedans for høye mennesker

Foruten prisen, selvfølgelig, en takluke gjør bilen mindre praktisk som det raner passasjerene i  en betydelig del av takhøyden. Videre øker en takluke også bilens tyngdepunkt og vekt, og begge disse er skadelige for bilens håndteringsevner.

Kan du kjøre en kabriolet med motorveihastigheter?

Ja, det kan du, av stort sett de samme grunnene fordi konvertible biler også er designet for å takle økte hastigheter fordi de har forskjellige måter å smart vindstyring på. Mens alle vinduene dine er oppe og bilen er utstyrt med en anstendig vinddeflektor, er en moderne kabriolet hyggelig å kjøre uansett de aktuelle hastighetene.

Selvfølgelig er noen kabrioleter som Bugatti Veyron Grand Sport Vitesse i stand til en topphastighet på 253 mph selv med taket nede, så det er trygt å si at du kan gå 60 mph i din «vanlige» bil.

James M

Jeg bruker mer av tiden min på biler enn noe annet. Hvis du er som meg, vil du forhåpentligvis like det jeg skriver om biler på dette nettstedet. Kommentarer: james.may@luxurycarsa2z.com

Nyheter