Kan du lade en elbil hjemme?

Mer enn 80% av  elbilladingen foregår hjemme fordi dette er den mest praktiske metoden for å gjøre det. Det er imidlertid forskjellige måter man kan lade en elbil hjemme avhengig av type lader, tiden som er tilgjengelig, og selve bilen.

De to viktigste laderne som brukes hjemme er din vanlige stikkontakt og en dedikert veggbokslader.  En vanlig stikkontakt er den mest praktiske, men det kan noen ganger ta opptil 24 timer å lade opp et stort elbilbatteri  helt. Som sådan anbefales disse for det meste for små EV-batterier eller nødsituasjoner.

En veggbokslader er et mye bedre alternativ, da den tilbyr raskere ladetider, er langt mer praktisk og trygg, men det koster mer penger.  Å velge mellom disse to er hovedspørsmålet når det gjelder å lade elbilen din fra hjemmet ditt.

Sørg for å snakke med forhandleren din før du velger noe alternativ, da det er viktig å sørge for at du bruker riktig teknologi, da det allerede er noen store forskjeller mellom visse elbiler på markedet.

Vanlig lading av stikkontakter – Enkel, men treg

Den mest åpenbare måten man kan lade en elbil   hjemme på, er å bruke en vanlig stikkontakt, da de fleste elbiler i disse dager kommer med langsomme ladere som kan kobles direkte til stikkontakten. Imidlertid er de fleste stikkontakter i stand til å levere 3-5kW på det meste. Dette betyr at elbiler med store batterier vil ta nesten en hel dag å lade helt opp.

Disse ladeformene kalles for det meste «bare nødsituasjoner», noe som betyr at du ikke bør bruke disse hvis du har et annet, mer avansert alternativ. Et av de viktigste bekymringspunktene er åpenbart sikkerhet, da noen plugger ikke klarer å levere konsistent strøm i så lang tid.

  Hvordan åpner man en Tesla med et dødt batteri? 

Dette betyr at teoretisk sett kan disse fungere feil som kan forårsake alvorlige problemer som brann eller skade på batteriet. Det er verdt å si at moderne elbiler kommer med avanserte programvareløsninger som er designet for å overvåke ladeopplevelsen nøye for å gjøre hele prosessen så trygg som mulig. 

 Wallbox-lader – Raskere og mer praktisk

elbilbatterier øker sakte, men sikkert i størrelse, noe som betyr at ladingen av stikkontakten blir foreldet på grunn av tidssvikt.  Som sådan anbefaler de fleste produsenter at du installerer en dedikert veggbokslader som kobles direkte til din innenlandske strømforsyning.

Disse veggboksladerne varierer i pris ganske betydelig, da noen av dem er raskere og smartere enn andre. Uansett er konseptet å installere en av disse på veggen din som lar deg lade bilen slik du vil.

Som tidligere nevnt kan noen veggboksladere lade raskere enn andre, og en 7kW lader er et minimum du bør vurdere. Å installing en veggboks lader koster hvor som helst mellom $ 500 og $ 1000 avhengig av merke og modell.

Det gode er at mange land rundt om i verden tilbyr alle slags statlige tilskudd til teknologi knyttet til bruk av elbiler. For eksempel, i Storbritannia, er du kvalifisert for et statlig tilskudd som dekker 75% av veggboksladerinstallasjonen og kjøpskostnadene.

Lading mens du er på farten – risikabelt, men tidseffektivt

Hvis du parkerer elbilen din, eller du rett og slett ikke vil lade elbilen hjemme, kan du gjøre det enten på arbeidsplassen eller på veien. Mange selskaper over hele verden tilbyr dedikert  elbilparkering, og hvis du er ansatt på noen of disse, bør du bruke dem når du kan, spesielt hvis de er gratis.

  Hvilke biler er enkle for eldre å komme seg inn og ut av?

Vær det som mulig, det er fortsatt den mest tidseffektive å bruke hurtigladere som  vanligvis ligger i nærheten av travle motorveier og byer. Hvis du eier en Tesla, er det best å stole på Tesla-superladere, men andre selskaper som ChargePoint, ABB Ionity og mange andre tilbyr også hurtiglading.

Hvis du er en av disse menneskene, bør du aldri la batteriprosenten falle under 40%, da det noen ganger kan være litt vanskelig å måle rekkevidden din hvis du ikke lader bilen hjemme.  Elbil-livsstilen er ikke så praktisk eller lett som det kan virke, men hvis du følger alle ladebehovene, bør du kunne få mest mulig ut av det.

Delen Vanlige spørsmål

Hva er en smartlader med veggboks?

En smart veggbokslader er utstyrt med enten Wi-Fi eller Bluetooth for alltid å kommunisere med telefonen. Dette gir deg et bredt utvalg av spesialfunksjoner som å lade bilen eksternt til tider når ladehastigheten er den billigste eller sette ladningen til en nøyaktig prosentandel og tidspunkt.

Ved å velge en slik lader kan du optimalisere måten du lader batteriet på for å maksimere batteriets levetid. Det er viktig å se etter statlige smartveggboksladere, da disse noen ganger kan være det foretrukne handlingsforløpet for mange tilskuddstyper der ute.

Hvilken wattstyrke vegglader bør jeg gå for?

Svaret på dette spørsmålet avhenger av hjemmekablene dine og den innebygde ladeadapteren for biler. I de fleste tilfeller er en 3kW lader den tregeste av dem alle og bør unngås hvis du kan velge en kraftigere lader. For et referansepunkt vil en 3kW lader kun lade Audi e-Tron etter 24 timers kontinuerlig lading.

  Er Teslas firehjulsdrift verdt det?

Imidlertid er de fleste veggboksladere satt til 7kW, som er to ganger raskere enn 3kW ladere, noe som betyr at det tar rundt 12 timer å lade Audi e-Tron med en 7kW lader.

Hva er den raskeste måten å lade en elbil hjemme?

Hvis du vil maksimere ladehastighetene, må du ha tilgang til et trefaset tilkoblingssystem, noe som betyr at du kanskje må oppgradere de innenlandske ledningene. Et trefaset tilkoblingssystem er vanligvis vurdert til rundt 22kW, noe som er mer enn mye å lade en 40kWh Nissan Leaf på  litt over to timer.

To finne ut om du har tilgang til en trefaset tilkobling, sørg for å ringe din kvalifiserte elektroingeniør for å asses din innenlandske ledninger.

James M

Jeg bruker mer av tiden min på biler enn noe annet. Hvis du er som meg, vil du forhåpentligvis like det jeg skriver om biler på dette nettstedet. Kommentarer: james.may@luxurycarsa2z.com

Nyheter