Porsche Tiptronic vs. PDK – hva er forskjellen?

Gjennom Porsches bilproduksjonshistorie har denne ikoniske tyske bilprodusenten tilbudt noen forskjellige automatgiralternativer, for eksempel det tidlige Sportomatic-systemet, Porsche Tiptronic-systemet eller det nyeste av gjengen, Porsche PDK.

Hensikten med alle disse tre systemene var å forbedre ytelsen til Porsches modeller ytterligere sammenlignet med en vanlig manuell girkasse. Det tidligste sportomatiske systemet var ganske kjedelig og klumpete, og Tiptronic-systemet var en klar forbedring. Den imponerende PDK er den nyeste banebrytende Porsche-overføringen.

Den enkleste måten å skille Tiptronic og PDK girkasse er det faktum at en Tiptronic girkasse bruker en dreiemoment omformer automatisk, og en PDK girkasse bruker et clutchsystem.

Dette betyr at Tiptronic-systemet gir deg muligheten til å kontrollere en automatisk girkasse manuelt, og PDK lar deg automatisk kontrollere en manuell girkasse. Mellom de to er PDK et overlegent overføringsalternativ, og Tiptronic er nå ganske gammel og absolutt ikke i nærheten av så dyktig.

Porsche Sportomatisk overføring

Sportomatic Porsche girkasse regnes som en automatisk girkasse, men i all ærlighet var Sportomatic aldri en ekte automatisk girkasse fordi dette systemet bare gjorde det mulig for deg å skifte gir gjennom et vanlig H 4- eller 3-trinns mønster uten clutchengasjement.

Dette betyr at dette systemet hadde en spesielt designet mikrobryter som ville aktiveres for å åpne den pneumatiske ventilen i det øyeblikket du trykket på girspaken. Dette vil føre til at en vakuumsylinder kobler ut clutchen slik at du kan skifte gir.

Sportomatic-systemet tilbød en tidlig versjon av en dreiemomentkonverterer som gjorde det mulig for deg å ikke stoppe bilen når du kom til et stopp. Systemet tilbød også en multiplikator dreiemoment omformer som gjorde det mulig for driveren å trekke seg bort i noen av de 4 girene uten å stoppe.

  Er Porsche god i snø?

Selv om de fleste har en tendens til å tro at den sportomatiske girkassen var en gjennom og gjennom automatisk, krevde det fortsatt en anstendig mengde driverinvolvering, noe som betydde at det på ingen måte var en tradisjonell automatgirkasse.

Porsche Tiptronic

Tilbake i 1995 introduserte Porsche Tiptronic-overføringen for Porsche 911 993-modellen. Dette var den første ekte automatiske Porsche fordi den eliminerte behovet for førermedvirkning sammenlignet med den forrige Sportomatic semi-auto.

Tiptronic-systemet var også den første Porsche-overføringen som benyttet seg av rattmonterte skift padler. Tiptronic var en ganske dyktig girkasse for sin tid, men den generelle mottakelsen av dette systemet var ikke så positivt.

Dette er fordi de fleste dreiemoment omformer automatisk fra denne epoken var ganske klumpete og trege å svare. Ferrari tilbød også den kontroversielle F1 dreiemoment omformer automatisk, som også var ganske ukjærlig av de fleste bilentusiaster.

I dag er Tiptronic 911s ikke på langt nær så populære som vanlig manuell girkasse 911s fra den samme epoken, og verdiene knyttet til disse modellene gjenspeiler absolutt det. En god, gammel Porsche manuell girkasse er mye bedre enn et Tiptronic eller et Sportomatic-system.

Porsche PDK girkasse

Etter den tvilsomme mottakelsen av Tiptronic-systemet introduserte Porsche PDK-systemet tilbake i 2009 for seriell produksjon, og helt siden utgivelsen av PDK-systemet har Porsche fortsatt å forbedre det. Det er trygt å si at PDK-systemet er den eneste overlegne Porsche-automatgirkassen sammenlignet med en vanlig Porsche-håndbok.

  Porsche 911 koppholder løsning

Dette systemet sporer røttene tilbake til Le Mans racerbiler fra 1980-tallet, og de nyeste PDK-utstyrte Porsche-modellene er utrolig dyktige, hovedsakelig på grunn av dette overlegne overføringsalternativet. Hver Porsche Panamera- og Cayenne- og Macan-modell leveres kun med en PDK-girkasse.

Imidlertid kan noen 911- og Boxster / Cayman-modeller utstyres med manuell girkasse uten å betale en ekstra avgift. Det er verdt å merke seg at flertallet av Porsche-kundene foretrekker PDK automatisk system fremfor en håndbok, og dette kan ikke sies om noen annen Porsche halvautomatisk / automatisk girkasse.

Porsche PDK er en raskere, mer pålitelig, jevnere, mer holdbar og mer drivstoffeffektiv versjon av det forrige Tiptronic-systemet. PDK-girkassen er også utstyrt med mange tilleggsfunksjoner som automatisk rev-matching, enkel hæl- og tåfunksjonalitet og lanseringskontroll.

Delen Vanlige spørsmål

Er Porsche PDK-girkassen mer pålitelig enn Porsche Tiptronic girkasse?

Porsche PDK er en betydelig oppgradering i forhold til forrige generasjons Tiptronic-system på nesten alle mulige måter, inkludert pålitelighet. I disse dager tester Porsche de fleste av modellene sine i opptil 286 000 kilometer, og Porsche hevder at PDK vil vare livet ut hvis du tar godt vare på det.

Og ut fra de tilgjengelige dataene er Porsche ikke langt fra sannheten.  Det samme kan ikke sies om Tiptronic-systemet. Dette skyldes for det meste at Tiptronic-systemet er mye eldre sammenlignet med PDK, men Tiptronic er fortsatt ganske pålitelig hvis det opprettholdes riktig.

Er Porsche PDK mer egnet for en Porsche Cayenne sammenlignet med en Tiptronic?

En Porsche Cayenne er ingen 911 fordi 911s er rett og slett bygget annerledes. En Cayenne er en dyktig sports-SUV, men ytelseslegitimasjonen til selv de kraftigste Turbo Cayenne-modellene er ikke i nærheten av base 911-platået.

  Er Porsche Boxster en pålitelig bil?

Mange tror at en dreiemoment omformer som Tiptronic er mye bedre enn en dobbel-clutch overføring fordi noen doble clutcher er altfor ubehagelig ved lavere hastigheter. Og det er absolutt tilfelle for noen doble clutcher, men ikke Porsche PDK. PDK er et av, om ikke de mest sofistikerte dual-clutch-systemene som eksisterer.

Er en girkasse med dobbel clutch bedre på alle måter sammenlignet med en dreiemomentomformer automatisk?

Dual-clutch overføringer er vanligvis raskere, jevnere, mer effektiv og mer pålitelig sammenlignet med en eldre dreiemoment omformer. Men noen bilprodusenter, som BMW, grøfter en dual-clutch auto for en mer vanlig dreiemoment omformer auto i modeller som den nye LCI 2021 BMW M5.

Dette er fordi dual-clutch i den eldre M5 var litt for jittery ved lavere hastigheter, og den nye dreiemoment omformeren er like rask og pålitelig som den eldre dual-clutch, men uten reduksjon i lav hastighet komfort. Imidlertid er en Porsche PDK så bra at det ikke er behov for en nedgradering mot en vanlig dreiemomentkonverterer.

James M

Jeg bruker mer av tiden min på biler enn noe annet. Hvis du er som meg, vil du forhåpentligvis like det jeg skriver om biler på dette nettstedet. Kommentarer: james.may@luxurycarsa2z.com

Nyheter